Otomobillerde Ön Cam Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır

ABONE OL
Otomobillerde Ön Cam Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır

Otomobil camlarında bulunan buz çözücüler pencerelerdeki don, buz ve karı eritir. Ön cam ve arka camda bulunan bu sistem farklı çalışma prensiplerine sahiptir.

Klimalı araçların çoğunda, havanın nemini almak için buz çözme modu vardır. Bu mod seçildiğinde klima otomatik olarak devreye girer. Sistem çalışmaya başladıktan sonra sıcak hava, ön camın ve ön yan camların içindeki buharlaşmanın daha hızlı giderilmesine yardımcı olur. Araç üreticileri, camdaki buğuyu gidermeyi hızlandırmak için hava devridaim modunun kapatılmasını tavsiye eder, çünkü aracın içindeki hava genellikle dışarıdaki havadan daha fazla neme sahiptir.

Ön camdaki buğunun çözülmesini sağlamak için aracın motorunun sıcak olması gerekir. Bu sayede sistem ön cama sıcak hava üfleyerek buğunun yok olmasını sağlar. Eğer ön cam buzlanmışsa bu durumda araç çalışır vaziyette en az 10 dakika boyunca beklemesi gerekir. Otomobil üreticileri bu sorunun önüne geçebilmek için elektrikli ön cam ısıtma sistemini geliştirmiştir. Bu sayede araca biner binmez saniyeler içerisinde ön camdaki buz ve buğunun çözülmesi mümkün olur.

Elbette bu sistem tüm araçlarda yoktur, özellikle yeni model araçlarda bu sistem kullanılmaktadır. Bazı gelişmiş otomobillerde ise bu sistem araca binmeden uzaktan kontrol ile de yapılabilir.

Ön camın elektrikle ısıtılmasını içeren sistem yıllar öncesinden otomobillerin arka camlarında kullanılıyordu. Ancak bu sistem rezistans aracılığıyla yapıldığından ön camlarda kullanılamıyordu, çünkü ön camlarda şeritlerin olması sürüşü riske sokuyordu. Bunun yerine daha farklı bir sistem kullanılmaya başlandı.

Isıtmalı Ön Cam Sisteminin Çalışma Prensibi

Isıtmalı ön cam sistemleri bir buton yardımıyla manuel olarak çalıştığı gibi klima sistemine bağlı olarak otomatik olarak da çalışabiliyor. Ön camdaki bu sistemin açık kalma süresi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişir. Yani camlarda buğulanma daha fazla ise bu durumda sistemin açık kalma süresi biraz daha uzun olur. Buğu çözme işlemi aracın ön camına entegre edilmiş çok ince tellerin camı ısıtmasıyla sağlanmış olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.01.2022

Şereflikoçhisar Sürücü Kursları - Şereflikoçhisar Ehliyet Kursları

14.07.2021

Krank Mili Nedir, Krank Mili Ne İşe Yarar

11.03.2021

LPG Beyni Neden Donar

11.01.2021

Otomobil Severler İçin Hediye Önerileri