2024 Ehliyet Harç Ücretleri

ABONE OL
2024 Ehliyet Harç Ücretleri

Ehliyet almak isteyen bir sürücü adayının öncelikli olarak ödemesi gereken belli başlı ücretler olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu ücretlerin bir kısmı ehliyet sürecinin başında bir kısmı ortasında bir kısmı ise sonunda verilir. Genel olarak bir ehliyet alma sürecinin 2-3 ay gibi bir süre olduğunu düşünürsek ehliyet alacak kişinin bu ücreti ödeyecek maddi yeterliliğinin olması önemlidir.

Ehliyet harç ücretleri de sürücü kursu ücretleri gibi yıllık olarak zamlanır. Piyasa şartları doğrultusunda gelen zamlar ehliyet almanın genel fiyatına etki edeceğinden dolayı ehliyete yazılacak bir sürücü adayının en çok merak ettiği konu bu artışların ne kadar olduğudur.

Biz bu makalemizde 2024 ehliyet harç ücretleri hakkında bilgiler verirken aynı zamanda bu harç ücretlerinin ne zaman ödenmesi gerektiğini de belirtelim istedik.

Ehliyet Sınıflarına Göre Harç Ücretleri 2024

2024 ehliyet harç ücretleri ehliyetin sınıfına göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre ehliyet alacak biri aşağıdaki sınıftan hangisini alacaksa ona göre ödeme yapması gerekir.

Ehliyet Sınıfı

   2024 Yılı Harç Ücreti  

A - A1 - A2 motosiklet sürücü belgesi ve F sınıfı traktör sürücü belgesi

1.308,40 TL

B Sınıfı: Otomobil ve kamyonet tipi araçlar için sürücü belgesi

3.945,40 TL

B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı araçlar için sürücü belgesi

6.583,53 TL

Not: Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının harç ücretinin yanı sıra 145 TL’lik vakıf payını da ödemesi gerekmektedir.

Ehliyet Harç Fiyatları 2024

Ehliyet harç fiyatlarını belirleyen Hazine ve Maliyet bakanlığıdır. Yeniden değerleme oranları çerçevesinde yapılan güncelleme Maliyet Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanır ve bu şekilde belirlenme sağlanmış olur.

Ehliyet harç ücretleri her yıl 1 Ocak’tan itibaren güncellenmiş olur. Enflasyon, maliyet ve sosyal durum gibi kalemler bu ücretin belirlenmesinde dikkate alınmaktadır. Eğer içinde bulunduğunuz yıl enflasyon yüksek çıkarsa muhtemelen harç ücretlerinde de artış olur. Doğal olarak 2023 ve 2024 yılında ehliyet harç ücretlerinin yüksek olması bundan kaynaklanmıştır.

2024 Ehliyet Harç Ücretleri Ne Zaman Ödenir?

Ehliyet harçlarının ödenmesi ehliyet başvurusu yapılırken ödenmesi gerekiyor. Sürücü adayı bu harcı ödediğine dair başvuru dekontunu dosyanın içerisine ekler. Bunun yanı sıra başvuru esnasında sürücü adayından istenilen belgeler aşağıda sıraladığımız gibidir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Harç ücreti dekontu

2024 Ehliyet Harç Ücretleri Nasıl Ödenir?

Ehliyet harç ücretleri bankalara yatırılabilir. Devletin bankaları olarak da bilinen Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank şubeleri bu ödemeleri nakdi ya da kredi kartı ile alabilmektedir. Şubeden yapılan işlemlerde ise TC kimlik numarasının verilmesi gereklidir.

Ehliyet Harç Ücreti Ödemesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Ehliyet harç ücretlerinin ödenmesi yukarıda da bahsettiğimiz gibi sürücü kursuna yazıldıktan sonra 1 ay içerisinde mutlaka ödenmesi gerekir. Eğer bu süre içerisinde herhangi bir ödeme yapılmazsa başvuru geçersiz sayılır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.01.2022

Araç Garantisi Hangi Şartlarda Bozulur

07.07.2022

Uzun Yol Öncesi Araç Bakımı ve Kontrolleri Nasıl Olmalı

02.06.2021

Trafik Sigortasında Uygulanan Hasarsızlık İndirimi Oranları

26.01.2022

Çamurluk Davlumbazı Nedir