Otomobilin Yol Tutuşunu Etkileyen 6 Faktör

ABONE OL
Otomobilin Yol Tutuşunu Etkileyen 6 Faktör

Otomobil satın alırken dikkat edilen hususlar sadece performans ve çekiş değil aynı zamanda virajlardaki dengesi ve güven vermesidir. Özellikle viraj alırken aracın kendi dengesini koruyabilmesi yere sağlam basabilmesi ile mümkündür. Bunun için yol tutuşunun üst seviyede olması önemlidir.

Bir aracın yol tutuşunu etkileyen birden fazla faktör vardır. Bu yazımızda da bu faktörlerden en önemli 6 tanesini sizinle paylaşalım istedik. Yola sağlam tutulan bir araç düz yolda olduğu gibi virajlarda da iyi bir performans gösterecektir. 

  1. Aerodinamik

Aerodinamik, havanın kuvvet etkisini araştıran bilim dalıdır. Otomobil sektöründe ise aerodinamik, motor gücünün artırılması ve havanın sürtünmesinden kaynaklı olan hız kayıplarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Özellikle spor araçlarda yere basma kuvvetini artırabilmek için kullanılır. Spor araç ne kadar hızlı olursa hava direncine o kadar çok maruz alacaktır. Aerodinamik ise bu dengeyi sağlayabilecek hava direnci demektir.

  1. Lastik

Lastikler bir otomobilin yolla temasını sağlayan önemli bir aksamdır. Bunun için lastik seçimi mevsime göre yapılmalıdır. Doğru lastik doğru mevsimde kullanılmadığı zaman beklenen performansın elde edilmesi de söz konusu olmayacaktır. Örneğin; normalden çok daha yumuşak bir yapıya sahip olan kış lastiklerini sıcak havalarda kullanmak yol tutuşuna negatif edecek, aynı şekilde kış aylarında yaz lastiği olarak bilinen sert hamurlu lastik kullanmak yine tutuşu zorlaştıracaktır. Eski lastikler yol tutuşunu imkansız hale getirirken kaza riskini de artıracaktır.

  1. Ağırlık Merkezi

Bir otomobil seri olarak üretilmeden önce kusursuz bir denge oluşturulması gerekir. Bunun içinde farklı testlerden geçer. Aracın ağırlık merkezi yol tutuşuna etki edeceğinden dolayı bu testlerde ilk dikkat edilecek olan husustur. 

  1. Süspansiyon

Süspansiyon denildiğinde her ne kadar konfor akla geliyor olsa da aslında aracın performansında önemli bir rol oynar. Aracın süspansiyon sisteminde meydana gelen bir bozukluk ya da arıza aracın yol tutuşunu etkileyecektir. 

  1. Şasi Direnci

Şasi otomobillerin iskelet sistemidir ve tüm parçalar şasi üzerine monte edilir. Bunun için şasi ne kadar sağlam olursa aracın yol tutuşu ve gidişi de o kadar sağlıklı olacaktır. 

  1. ESP Sistemi

Teknoloji geliştikçe otomobillerdeki konfor da artırılıyor. Doğal olarak teknolojinin geliştirmiş olduğu ESP sistemi aracın yola tutunuşunu otomatik olarak ayarlayan bir sistem olarak karşımıza çıkar.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.04.2020

Iğdır Sürücü ve Ehliyet Kursları

12.03.2024

Kasko Sigortası Hasar Raporu Nasıl Alınır ve Nasıl Doldurulur

03.05.2021

2. El Jetta Alınır mı

16.03.2022

Adıyaman Gerger Sürücü Kursları - Gerger Ehliyet Kursları