Oksijen Sensörü Nedir

ABONE OL
Oksijen Sensörü Nedir

Oksijen sensörü, gaz ve sıvı arasındaki oksijen miktarını ölçen mekanizmadır. Hava ile yakıt karışımının kontrolünden görevli olan bu sensör basınç kritiği oluşturur. Otomobillerde iki oksijen sensörü vardır. Bunlardan birincisi egzoz manifoldu ile katalizör arasında olurken ikincisi katalizör çıkışında bulunur.

Oksijen Sensörü Ne İşe Yarar?

Otomobillerde en ufak contanın bile büyük görevleri vardır. Oksijen sensörü ise bu bağlamda otomobildeki önemli parçalardan bir tanesidir. Tek bir görevi olmadığından dolayı tanımını yapabilmekte aslında çok kolay değildir. Ancak net bir görevi vardır o da motor kontrol ünitesinin her daim en ideal karışımı tutmasını sağlamaktır.

Oksijen Sensörü Arızası

Oksijen sensörü birçok nedenden dolayı arızalanabilir. Arızanın kaynağı ise değişkenlik gösterir.

Yakıt odaklı olan bir sistem olmasından dolayı oksijen sensör arızasının ilk belirtisi yakıt tüketimidir. Aracın yakıtı zaman içerisinde fazlalaşmaya başlarsa bu oksijen sensörünün bir arızasını akıllara getirebilir. Araç eskiye göre daha az çekiş gücüne sahip olacaktır. Rölantide dalgalanma olur ve egzoz emisyon değerleri artar.

Oksijen sensörü bozulmuş olan bir aracın egzoz muayenesi kontrolünde sorun çıkabilir ve bu da aracın muayeneden geçememesini sağlar.

Oksijen sensörünün arızalanmasına neden olan birtakım faktörler vardır. Örneğin dışarıdan gelebilecek olan su, çamur ya da toz gibi kirletici maddeler ya da egzoz gazından gelen kurşun, silikon, yakıt külü ve sülfür gibi maddeler.

Oksijen sensörü arıza yaptığında aracın uyarı lambası yanmaya başlayacaktır. Doğal olarak lambadan arızanın tespiti kolay bir şekilde yapılabilir. 

Arızanın merkez noktası farklı olabilir, bu durumda aracı servise götürmeniz çözüm konusunda da oldukça önemlidir.

Arızalar kaynak noktası olarak farklılaşabilir. Bu durumlarda kendiniz herhangi bir müdahale de bulunmadan aracınızı oto servise götürmelisiniz.

Oksijen Sensörü Fiyatları

Oksijen sensörünün tamir fiyatı bulunduğunuz şehir, aracın modeli ve yaşı, hangi serviste yaptırdığınız gibi birtakım faktörlere göre değişiklik gösterir. Arıza yaptığında çevreye zararlı gazları salacağından dolayı bu oldukça zarar verebilen bir durumdur ve bir an önce çözümlenmesi gerekir. İyi bir usta sorunun çözümü için gerekli olan tüm teknik desteği sağlayacaktır.

Otomobil teknik bilgileri hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.11.2021

Trafik Tescil Belgesi Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? 2022

27.08.2021

B Sınıfı Manuel Vitesli Otomobil Ehliyeti Nasıl Alınır? 2022

27.05.2021

Sürücü Kursu Kayıtları Ne Zaman Bitiyor

05.01.2021

Sunroof Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır