Motorda Üfleme Nedir, Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Motorda Üfleme Nedir - Nasıl Anlaşılır

Bir aracın motorunda üfleme olması demek aracın motorunun basınç kaybı yaşadığı anlamına gelir. Teknik olarak belirtecek olursak kompresyon olarak tanımlanan bu durum aracın uzun süreli olarak kullanılması halinde motorun içindeki yıpranma sonucu meydana gelir.

Yıpranmış olan bir otomobil motorunda bulunan piston ve segmanlar görevlerini tam olarak yerine getiremez. Dolayısıyla araç çekiş kaybı yaşar. 

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır?

Aracın motorunda üflemenin nasıl anlaşılacağı ise ikinci el araç alacak olan kişilerin kafasını karıştırır. Bu durumu anlayabilmek düşünüldüğü kadar zor değildir. Yani bir aracın motorunda üflemenin olup olmadığını kendiniz anlamak istiyorsanız öncelikli olarak aracınızı ısıtmanız gerekiyor. Araç ideal motor sıcaklığına ulaştığında motor zarar görmeyecektir.

Üflemeyi tespit edebilmeniz için yağ çubuğunu çıkartın ve yağ doldurma kapağını açın. Sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışı olması bu şekilde kontrol edilebilir. Doğru kontrol yağ çubuğunu kullanarak yapmaktır.

Bu işlem sanayi ortamında ya da teknik serviste yapılacaksa silindir kompresyon testi işlemi yapılır. Profesyonellik gerektiren bu işlem için doğru teşhis ancak işin ustası tarafından yapılır.

Motorun Üflemesi Masrafı

Motor üflemesinin tamiri iki şekilde yapılabilir. Birinci yöntem; gerekli ölçüde kompresyon segmanının alınması ve silindire takılmasıdır. Fakat yapılması genelde doğru kabul edilmez. Uzun vadede aracınız için hiçbir fayda sağlamayacak bu yöntem genelde aracından hızlı kurtulmak isteyen kişiler tarafından yapılır.

İkinci yöntem ise motor rektifiyesidir. Bu yöntem de aracın motoru bulunduğu yerden çıkarılır ve dağıtılır. Problemli olan tüm parçalar tespit edilir ve bu parçaların değişimleri yapılır. Rektifiye işlemi sonrasında motor büyük ihtimalle uzun bir süre boyunca problem yaratmaz. Çünkü bu işlemle birlikte motor sıfırlanmış olur.

Dizel Araçlarda Motor Üflemesi Nedir?

Motor üflemesi dizel araçlarda daha fazla yaşanan sorundur. Dizel yakıtlar daha yüksek sıkıştırmalı yakıt olduğundan dolayı daha fazla güce ihtiyaç duyar. Bu da motorun daha fazla ısınması anlamına gelir. Çok ısınan motorun egzoz borusundan koyu renkli duman çıkar. Dizel bir araçta motor üflemesi olduğunda aracın performansı düşer.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.10.2021

Dingil Mesafesi Nedir? Azami Dingil Ağırlıkları Ne Kadardır

29.04.2020

İstanbul Sürücü ve Ehliyet Kursları

16.02.2021

Kış Aylarında Araç Kliması Nasıl Kullanılmalı

25.10.2021

Manuel Ehliyetle Otomatik Araç Kullanılır Mı