Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır

Lastik üretim tarihi yeni lastik alacakların merak ettiği konular arasında yer alır. Çünkü lastiklerin dış yüzeyine bakıldığında birçok yazı bulunur. Lastiğin içinde bulunan maddeler, mevsime göre kullanım şartları, üreticinin logosu gibi çok sayıda veri lastikler üzerinde bulunur. Yine lastiklerin üretim haftası ve yılı gibi detaylarda yine yanak kısmında yer alır.

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?

Lastiklerin yanaklarına baktığınızda DOT şeklinde bir yazı ve bu yazının yanında yuvarlak içerisine alınmış 3 tane kutucuk görürsünüz. Bu kutucukların her birinin içerisinde 4 haneli rakamlar vardır. Bu rakamlar sırayla lastiğin üretim haftası ve yılını ifade eder.

Her lastiğin tasarımı aynı olmadığından bazı lastiklerde yön bulunmaz. Dolayısıyla lastiğin üretim tarihi içeride kalmış olabilir. Böyle bir durumda eğer lastiklerin yanaklarında herhangi bir yazı bulunmuyorsa araç lifte kaldırılarak iç kısmı incelenebilir.

Üretilen tüm lastiklerde üretim tarihi bilgisinin olması zorunludur. Bu nedenle satın alacağınız lastiği inceleyerek DOT yazısını bulmalı ve sonrasındaki 4 rakamlı bölümden üretim bilgisine erişmeniz gerekir.

Lastik Üretim Yılı

Lastiklerin otomobillerin güvenli sürüş ve duruş için en önemli unsur olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda satın alacağınız lastiğin uygunluğu çok önemlidir. Tonlarca ağırlığa sahip olan aracınız yere ne kadar sağlam basarsa sizin de güvenliğiniz o kadar yerinde olacaktır.  

Lastik Tarihi Nasıl Okunur?

Lastiklerin üretim tarihini okuyabilmek aslında çok kolaydır. Yapmanız gereken yukarıda da belirttiğimiz DOT ile başlayan koda bakmak olmalıdır. Bu kod 4 hanelidir ve ilk iki rakam üretim haftasını gösterirken son iki rakam yılı gösterir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak DOT 1322 yazan bir lastik 2022 yılının 13. haftasında üretilmiş demektir.

Normal standartlarda bir lastiğin kullanım süresi 3 yıl ile 5 yıl arasında değişiklik gösterir. Eğer lastik kullanılmadan rafta bekletilmişse 5 yılın sonunda artık özelliğini kaybetmiş olacaktır ve bu da güvenli bir lastik değil demektir.  Satın aldığınız lastik eğer rafta uzun süre bekletilmişse bu durumda siz sıfır bir lastik almış olsanız bile bu lastiğin kullanım süresi az kalmış demektir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.10.2021

Motorunuzda Karbon Birikmesini Nasıl Önlersiniz

24.05.2021

Sürücü Kursu Ne Kadar 2021

17.09.2021

Otomobil Rengi Değiştirme ve Ruhsata İşletme Nasıl Yapılır

01.06.2021

Araç Plakası Nereden Çıkarılır