İkinci El Araba Fiyatları Düşer mi

ABONE OL
İkinci El Araba Fiyatları Düşer mi

Çip krizi nedeniyle sıfır otomobil almak vatandaşlar tarafından rafa kaldırılmıştı. Fakat bunun tek nedenini sıfır araç üretilememesine bağlamak yanlıştır. Artan sıfır araç fiyatları da kişileri ikinci el araçlara yönlendiriyordu. Her ne kadar çip krizi nedenli meydana gelen sorunun sonuna gelinmiş olsa dahi hala ikinci el araçlara yönelmek daha cazip gelir. Bir diğer yandan ikinci el araba fiyatları da sıfır araç fiyatlarını aratmıyor gibi görünür. Peki, 2023 ikinci el araba fiyatları düşer mi?

2.El Otomobil Pazarı

İkinci el otomobil pazarında yeni geçtiğimiz sene 5.631.858 adet araba satılmıştır. Bu sayıların yanı sıra geçtiğimiz yıl satılan sıfır araba adeti ise 503.663 tanedir. Bu veriler ile sıfır otomobil başına satılan ikinci el araç oranı; 11,18’dir. Bu da son derece ciddi bir orandır.

2022’de 5.631.858 adet gerçekleşen 2. El otomobil satışları bir önceki yıl 5.403.176 adet olarak belirtildi. Bu iki yıl karşılaştırıldığında %4,23’lük bir artış görülür. Tüm bir yılın verileri değerlendirildiği zaman; en çok satış yapan marka Renault olmuştur. Bu markanın arkasından ise Fiat ve onu üçüncü sırada izleyen Volkswagen oluyor.

En Çok Satan 2. El Otomobiller

İkinci el otomobil pazarında sıklıkla rağbet gören marka 1.073.230 adet satış ile Renault olur. Sıralamanın kalanı ise aşağıdaki gibidir.

  • Fiat
  • Volkswagen
  • Opel
  • Ford
  • Hyundai
  • Toyota
  • Peugeot
  • BMW
  • Mercedes Benz

İkinci El Araba Fiyatları Düşer mi?

Ülkemizde 2021 ve 2022 yılı ikinci el toplam satışlar arasında %4,23’lük bir farklılık mevzu bahistir. İkinci el araçlara olan rağbet 2022 yılında daha da artmıştır. Bu durum da akıllara ikinci el araba piyasası son durum ne olur? sorusunu getirmiştir. Çip krizinin son bulması ile sıfır arabalara talep artsa dahi yüksek fiyatlar alıcıları sıfır arabalardan uzaklaştırır.

Her ne kadar 2022’de ikinci el araba satışları artmış da olsa aylık olarak değerlendirildiği takdirde görülen son 5 aylık düşüş ikinci el fiyatların azalacağı tahminini ortaya koyar. Fakat sıfır otomobil olmaması da durumu tam tersi bir hale çevirebilir.

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç konu hakkında, “2022’nin son günlerinde, ikinci el otomobil piyasasında belli bir canlanma meydana geldi. Sıfır arabalarda ÖTV matrah indiriminin tahmin edilen ucuzlamayı yaratmaması ve devam eden arz sıkıntısı bu konuda etkili oldu. Özellikle ekim ve kasım aylarındaki düşüşler yılbaşına doğru yerini yoğun bir talebe bıraktı. İkinci el arabaya yöneliş konusunda gözle görülür bir artış kaydedildi.” şeklinde konuştu.

https://www.surucukurslari.com/

 

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.06.2021

Motor Kulağı Nedir? Motor Kulağı Arıza Belirtileri Nelerdir

16.11.2020

Gıcırtılı Frenlere Ne Sebep Olur

07.07.2021

2022 Yeni BMW M4 Competition Convertible M xDrive İnceleme

21.02.2022

Araca Yazılım Attırmak Zarar Verir mi