Ehliyetin Çalınması ve Kaybolması Durumunda Ne Yapılmalı

ABONE OL
Ehliyetin Çalınması ve Kaybolması Durumunda Ne Yapmalı

Ehliyet kaybetmek veya ehliyetin çalınması, birçok sürücünün başına gelebilecek istenmeyen durumlar arasında yer alır. Bu tarz bir durum yaşadığınızda endişelenmenize gerek yok. Kayıp ehliyet yenileme süreci, günümüzde oldukça pratik bir biçimde halledilebilir. Ehliyetin çalınması veya kaybolması durumunda yapmanız gerekenleri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Kayıp Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ehliyetinizin çalınması veya ehliyetinizi kaybetmeniz durumunda kayıp/çalıntı başvurunuzu online olarak birkaç dakika içerisinde alabilirsiniz. Kimlik ehliyet kayıp bildirimi ve belgelerin yenilenmesi için başvurunuzu https://randevu.nvi.gov.tr/ veya ALO 199 hattı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Kayıp Ehliyet Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Karayolları Trafik Kanunu kapsamında ehliyetsiz araç kullanmak yasaktır ve ehliyetsiz trafiğe çıkmanız halinde idari para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ehliyetinizi kaybetmeniz durumunda ilk olarak emniyete başvurmalısınız. Daha sonra çalınan veya kaybolan ehliyet için yenileme başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. Kayıp ehliyet yenileme işlemi için istenen belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport,
  • Sürücü olur sağlık raporu,
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedelinin ödendiğini gösteren resmi dekont,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kan grubu belirten belge,
  • Adli sicil kaydı.

Ehliyet kayıp başvurusu yaptıktan sonra yeni ehliyet almak için sağlık raporu almalısınız. Sağlık raporu alırken ehliyet sınıfınızı belirtmeniz gerekir. Çünkü M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı sürücü belgeleri için 1. grup sağlık raporu; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı sürücü belgeleri için ise 2. grup sağlık raporu verilir.

Ehliyet Kaybetme Cezası Ne Kadar?

Sürücü belgesi kayıp/çalıntı söz konusu olduğunda herhangi bir ceza ödemesi yapmanız gerekmemektedir. Ehliyet yenileme işlemi için ödenmesi gereken evrak ücretlerini yatırmanız yeterli olacaktır. Kayıp ehliyetinizi yenilerken ne kadar ücret ödemeniz gerektiği sürücü belgenizin eski veya yeni tip olmasına göre değişiklik gösterir.

Eski tip sürücü belgesi kayıp ücreti, toplam 15 TL değerli kâğıt ve vakıf hizmet bedeli ödemeniz gerekir. 15 TL’lik harç ödemesinin 2 TL’si vakıf hizmet bedeli olarak Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına; 13 TL’si değerli kâğıt bedeli adıyla vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına yatırılmaktadır.

Yeni Tip Ehliyet Kayıp Ücreti 2023

1 Ocak 2016 tarihinden sonra alınan yeni tip ehliyetlerin kaybolması halinde 237 TL’lik yenileme ücreti talep edilmektedir. Bu ücretin 37 TL’si vakıf hizmet bedeli iken 200 TL’si değerli kâğıt bedeli olarak ödenir. Devlet bankaları aracılığıyla yapılan ödemeler ayrı ayrı değil, tek seferde tahsil edilmektedir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.08.2023

Taksi Çıkması Araç Nasıl Anlaşılır

13.11.2023

Sürücülere Acil Durumlarla Başa Çıkma Eğitimi

12.04.2021

Güvenli Sürüş İçin Doğru Koltuk Pozisyonu

29.11.2021

Gece Sürüş Gözlüğü Nedir ve İşe Yarar mı