Dingil Nedir

ABONE OL
Dingil Nedir

Tekerin hareket etmesini ve dönmesini sağlayan dişli bir çubuktur. Her iki tekerliği birbirine bağlayan bu mekanizma, her araçta bulunur. 

Dingil Ne İşe Yarar?

Dingil bir arabada en kritik unsurlardan bir tanesidir. Ön ve arka tekerleklerin birbirine bağlanmasını sağlayan çelik çubuk, otomobil hızlandığında tekerleklerin döndürülmesinden sorumludur.

Dingil çeşitli alanlarda kullanıldığından dolayı farklı tiplere sahiptir. Otomobiller önden, arkadan ve dört çeker olarak tasarlanmıştır. Tüm dingillerin belli bir boyutu ve yük kapasitesi vardır.

Dingil teker mekanizmasının araca bağlanmasını sağlar. Dingilin bir ucu şanzıman ya da aktarma organına, bir ucu ise poyra mekanizmasına bağlıdır.

Dingillerin tarihine baktığımızda antik Yunan gladyatörlerin kullandığı arabalardan gelir.  Bu tip arabalarda atlar çekişi yaparken tekerleklerin dönmesini sağlar dingil ise yolcu bölmesinin ağırlığını taşırdı. Bu tasarım daha sonraları çift dingilli at arabalarına ve sonrasında da otomobillere kadar kendisini ortaya çıkarmıştır.

Önden çekişli otomobillerde ön tekerlekler şanzımana dingil ile bağlanır. Bu yapılandırma önden çekişli tüm araçlarda özgündür. Önden çekiş sistemi motoru ve şanzımanı doğrudan ön tekerleklerin aksındaki diferansiyel dişlilere bağlanır.

Arkadan itişli olan araçlarda arka dişliler şanzımanı ve tahrik miline bağlayan standart bir dingile sahiptir. Tahrik mili döndükçe arka uçtaki dişliler aracın tekerleğinin dönmesine neden olur.

Dört çeker araçlarda, aracın hem ön hem de dingil arkasında dişli tahrik sistemi vardır. Bu sayede hem ön tekerlekler hem de arka tekerlekler döner.

Araba dingilleri, araç tasarımının ilk gününden itibaren kullanılmaktadır. İlk araçlarda bu sistem basit bir yapıya sahipken, teknolojinin gelişmesi ve otomobil tasarımlarındaki değişimle daha geliştirilmiştir.

Dingil Fiyatları Ne Kadar?

Dingil sağlam ve uzun ömürlü olan bir parçadır. Genelde bir aracın ömrü ne kadar olursa dingilin dayanma süresi de o kadar uzun olur. Dingilin arıza yapmaması için düzenli bakımlarının yapılması gerekir. Ancak bazı durumda dingilde de arıza meydana gelebilir. Böyle bir durumda ise arızanın onarılması gerekir. Dingil fiyatını belirleyen şey aracın modeli ve nerede yapıldığıdır.

Otomobil teknik bilgileri hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.07.2020

Hurda Araç İndirimi Nedir

28.04.2021

Büyükşehirde Araç Kullanmanın Zorlukları Nelerdir

15.04.2021

Soğuk Hava Dizel Motorları Nasıl Etkiler

16.03.2021

Ehliyet Kursu Fiyatları 2021