Dik Yokuşlarda Araç Nasıl Kullanılır

ABONE OL
Dik Yokuşlarda Araç Nasıl Kullanılır

Yeni araç kullanmaya başlayan sürücülerin en çok şikayet ettiği konular arasında dik bir yokuştan aracı kaldırmak vardır. Şoförün acemiliğine göre sorun yaratan bu durumun aslında pratikle ortadan kaldırılması mümkündür. Bunun için dik yokuş çıkarken zorlanan sürücülerin aşağıda bahsedeceğimiz uyarıları dikkate alması gerekir.

Yokuş çıkarken devir konusundaki karar sürücünün kendisinde olduğu için öncelikli olarak hızını ve devrini ayarlaması gerekir. Eğer aracın devrini ayarlayamazsa yokuşun ortasında kalması muhtemel bir sonuç olacaktır.

Yokuş Yukarı Araç Kaldırmak

Rampada araba kaldırmak için iki farklı seçenek vardır. Bunlardan birincisi yarım debriyaj kullanmak diğeri ise el frenini kullanmaktır.

Yarım Debriyajla Araç Nasıl Kaldırılır?

Yarım debriyaj ile aracı kaldırmak pratik bir şekilde yapılabilir. Bu tekniği uygulamak için yapmanız gereken bir ayağınız frendeyken debriyajdaki ayağınızı kavrama noktasına kadar yavaşça kaldırmaktır. Kavrama noktasını anlamanız gereken nokta ise aracın titremeye başladığı andır diyebiliriz.  Araç titremeye başladığında ayağınızı frenden çekseniz bile geriye doğru kaçmayacaktır. Siz bu noktada gaza yavaş yavaş basmaya başlayabilirsiniz. Gazın sesini duyduğunuzda ise tekrardan ayağınızı kaldırmaya başlamanız aracın öne doğru gitmesini sağlayacaktır.

El Freni ile Araç Nasıl Kaldırılır?

Yokuşta araç kaldırılırken kullanılan yöntemlerden birisi de el frenini kullanmaktır. Bu yöntemi kullanırken ise uygulamanız gereken yol şöyledir.

Aracın el frenini çekin ve aracı birinci vitese alın. El fren çekili olduğu için araç geriye kaçmayacaktır. Siz bir ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş çekerken diğer ayağınızla gaza yavaş yavaş basın ve elinizle el frenini kontrollü bir şekilde aşağı doğru indirin.

Bahsettiğimiz bu işlem esnasında her şeyi koordineli yapmaya dikkat etmelisiniz. Bir kez sorunsuz aracı kaldırdığınızda bundan sonra ne yapacağınızı bilirsiniz ve pratikle işiniz daha kolay hale gelir.

Birinci Vitesle Yokuş Çıkmak

1. viteste yokuş çıkmak her zaman olmasa da bazı durumlarda gerekli olabilir. Önemli olan ise vites birdeyken aracın gazına çok fazla yüklenmemeniz. Aksi takdirde hem aracın motorunu yormuş olursunuz hem de aracı gereksiz yere bağırtmış.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.01.2022

Duble Yol Nedir, Duble Yollarda Hız Sınırı Kaçtır

25.03.2021

Akü Takviyesi Hangi Araçlarda Yapılmaz

21.05.2021

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Alabilir miyim

18.10.2021

Sürücü Kursunda Araba Kullanmayı Öğrenmek Neden Önemlidir?