Rampada Araç Nasıl Kaldırılır

ABONE OL
Rampada Araç Nasıl Kaldırılır

Araç kullanırken sürücülerin en çok problem yaşadığı noktalardan biri de rampada duran aracı hareket ettirmektir. Özellikle manuel araçlarda aracı rampada kaldırmak sürücüleri zorlayabilir. Bu nedenle dikkat edilmediği takdirde yokuşta araba kaldırma kazalara ve problemlere sebep olabilir. Son yıllarda araçlarda yokuş kalkış desteği mevcut olsa da sürücünün rampada araçla rahat hareket edebilmesi için dikkat etmesi son derece önemlidir.

Rampada kalkış nasıl yapılır? sorusu sürücü adaylarının kafasını kurcalayabilir. Rampada aracı hareket ettirmek için sürücülerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Yokuşta araba kaldırmak için iki yöntemden yararlanılabilir. Bunlardan ilki debriyaj yaparak kalkmaktır. Diğeri ise el freni yardımıyla aracı kaldırmaktır.

Debriyaj Yöntemiyle Rampada Araç Kaldırma

Debriyaj yönteminde ayak yavaşça debriyajdan kaldırılırken araç titremeye başlar. Debriyajı kullanarak aracı kaldırırken sağ ayak frende, sol ayak debriyajda olacak şekilde hazırlanın. Aracı vitese taktıktan sonra yavaş yavaş ayağınızı çekin. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etme eğiliminde olacaktır.

O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz. Aracı hareket ettirdikten sonra ayağınızı debriyajdan çekebilirsiniz. Bu şekilde rampa kalkışı yaparak aracın durmasını engelleyerek hareket ettirebilirsiniz. Kendinizi rampada araç kaldırma konusunda geliştirmek istiyorsanız farklı eğimde yokuşlarda deneme yapabilirsiniz.

El Freni Yöntemiyle Rampada Araç Kaldırma

Rampada araç kaldırma konusunda kullanabileceğiniz bir diğer teknik ise el freni kullanımıdır. Debriyaj yöntemiyle araç kaldırmaya göre daha güvenli bir tekniktir. Aracın el freni çekilmiş vaziyette olduğu için geri kaydırma durumu söz koşunu değildir. Bu teknikte ilk olarak el frenini çekin. Rampada duran bir araba hareket edecekse vites 1’e alınarak hareket ettirmek gerekir. Bu nedenle aracı birinci vitese alın.

Ayağınızı yavaş yavaş debriyajdan çekmeye başlayın. Direksiyonda titreme olacaktır. Bu andan itibaren el frenini yavaşça indirebilirsiniz. Ardından yavaşça gaz vererek ve ayağı debriyajdan çekerek hareket edebilirsiniz. Bu yöntemle güvenli bir biçimde yokuşta araç kaydırma yapmadan ve aracı durdurmadan kolaylıkla hareket edebilirsiniz.

Arabayı kullanır vaziyetteyken rampa ile karşılaştığınızda vites küçülterek aracı hareket ettirebilirsiniz. Arabanızın çekiş gücü normalse 1 vites, arabanın çekiş gücü azsa 2 vites küçültmek gerekir. Bu durumda yokuşta vites küçülterek arabanın çekiş gücünü artırabilirsiniz. Arabanın çekiş gücünün iyi olması durumunda ise rampada vites değiştirmeye gerek yoktur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.03.2024

Araç Muayenesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir

01.06.2020

Nevşehir Sürücü ve Ehliyet Kursları

02.03.2021

F Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

30.06.2020

Kazada Karşı Tarafın Trafik Sigortası Olmaması