Debriyaj Kavrama Ayarı Nasıl Yapılır

ABONE OL
Debriyaj Kavrama Ayarı Nasıl Yapılır

Debriyaj otomobillerde sürüşün başladığı ilk noktadır. Her ne kadar günümüz üretici firmaları otomatik vites araçlara önem veriyor olsalar da bazı sürücüler alışkanlıklarından vazgeçmeyerek manuel araçları tercih ediyor. Manuel vitesli araç istenmesinin ilk nedeni sürücünün sürüşe dahil olmak istenmesi ikincisi ise bakım maliyetlerinin az olması.

Debriyaj söz konusu olduğunda ise her sürücünün farklı düşüncesi var. Bazı sürücüler debriyajın yukarıdan kavramasını bazıları ise daha aşağıdan kavramasını istiyor.

Peki, gerçekte bir debriyajın kavrama ayarı nasıl olmalıdır?

Debriyajın kavrayacağı yeri belirlemek mümkündür, ancak en doğru ayar fabrika çıkışlı araçlardadır. Yani kullanılmış bir araçta debriyajın nerede kavraması gerektiğinin belirlenmesi mümkün değildir. Bu tamamen aracı kullanan kişinin sürüş alışkanlığı ile ilgili bir durumdur. Yani sürücü kullandığı aracın debriyaj ayarından memnun değilse bununla oynayabilir.

Debriyajlar iki farklı şekilde tasarlanmıştır. Bunlardan birincisi hidrolik debriyaj diğeri ise telli debriyaj sistemidir.

Hidrolik Debriyaj Sistemi

Yukarıda debriyaj ayarının sürücünün isteğine göre yapılabildiğini belirttik, ancak bahsettiğimiz bu durum hidrolik debriyajlar için geçerli değildir. Yani hidrolik debriyajlardın pedal ayarları yapılmaz.

Telli Debriyaj Sistemi

Telli debriyaj sisteminde kavrama noktasının ayarlanması mümkündür. Yani debriyajdan çıkan tel şanzımana kadar gider. Telin bağlantı noktasındaki somun sıkılıp gevşetildiğinde kavrama noktasının ayarı yapılmış olur.   

Debriyaj Kavraması Tam Olarak Nerde Olmalı?

Debriyajın kavrama noktasının tespiti aracın nerede sürüleceğiyle ilgili de değişebilir. Örneğin araç şehir içerisinde kullanılan bir ticari araçsa bu durumda hızlı seyir alışkanlığından ve dur-kalk işleminin çok olduğundan aşağıdan kavrama mantıklı olacaktır. Daha uzun yani şehirler arası yollarda kullanılan araçlarda ise yukarından kavrama yapılabilir.

Debriyaj Kavrama Ayarını Kendiniz Yapabilir misiniz?

Bir otomobildeki tüm değişim, tamir, bakım ve onarım işlemini kendiniz yapabilirsiniz, ancak bunun için yapacağınız tamir konusunda teknik bilginizin olması gerekir. Debriyaj kavrama ayarı konusunda da bilginiz varsa kendiniz yapabilirsiniz, ancak yoksa servis ya da usta tercih etmeniz gerekir. Aksi durumda debriyaj ayarını yapmanız mümkün olmayacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.11.2021

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir mi

08.09.2021

Ehliyet Sınavına En Fazla Kaç Defa Girebilirim

21.07.2022

Start Stop Aküsü Nedir? Normal Aküden Farkı Nelerdir

13.10.2022

Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır