Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanımı

ABONE OL
Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanımı

Araç kullanırken dikkat dağınıklığı yaşamamak güvenli sürüş yolundaki en büyük gerekliliktir. Günümüz dünyasındaki teknoloji bağımlılığı ile beraber araç kullanma esnasında da telefonlardan uzak kalamamak trafikteki en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Sürüş esnasında telefonla konuşmak, mesaj yazmak ya da başka herhangi bir şekilde telefonla ilgilenmek dikkat dağınıklığına, dolayısıyla da kazalara sebebiyet vermektedir. Sürücülerin öncelikli görevi güvenli şekilde yol almaktır bu sebeple araç ve yol dışında herhangi bir şeye yoğunlaşmamak çok önemlidir. Telefon ile konuşurken kulaklık kullanmak ya da bluetooth teknolojisi aracılığıyla sesin araca iletilmesi ve konuşmanın bu şekilde gerçekleşmesi tehlike boyutunu biraz azaltsa da tamamen ortadan kaldırmamaktadır. Çünkü telefonla konuşmaktaki en önemli problem zihinsel olarak başka bir şeye kanalize olmaktır. Zihinsel olarak tamamen araç kullanmaya odaklanmamak trafik içerisinde sizi tehlikeye atar.

Cep telefonuyla konuşan sürücüler trafikte karşılaştıkları tehlikeli bir durumu ya geç fark etmekte ya da fark etse bile anında tepki verememektedirler. Yapılan bir araştırmaya göre karşılaşılan tehlikeye tepki verme süresi ortalama olarak 0,6 saniye olarak tespit edilmiştir. Fakat cep telefonuyla ilgilenen sürücüler için bu süre yaklaşık 1 saniyeye çıkmaktadır. 0,4 saniye çok kısa bir süre olarak görülse de yüksek hızda seyreden araçlar için çok önemli bir zaman dilimidir. Yine aynı araştırmada cep telefonu ile konuşan sürücülerin bazı tehlikeleri geç fark ederken bazılarını ise hiç fark etmediği görülmüştür. Alelade bir arama yapan sürücüler yüzde 20, önemli bir görüşme yapan sürücüler ise yüzde 29 oranında tehlike içeren bir durumu gözden kaçırmaktadırlar. Başka bir araştırmada ise cep telefonu ile konuşan sürücülerin hızlarını azalttığı görülmüştür. İnsan psikolojisinin gösterdiği bu refleks cep telefonuyla konuşurken hata yapmaya yakın olunduğunun bir ispatı olarak karşımıza çıkar. Özellikle ülkemizde hata yapma ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda sürücüler kendilerini tecrübeli oldukları gerekçesiyle savunarak başlarına bir şey gelmeyeceğini söylerler.

Cep telefonuyla konuşarak araba kullanmanın tecrübeyle hiçbir ilgili yoktur, bir anlık dikkat dağınıklığı geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Son olarak oldukça yüksek tehlike arz eden trafikte cep telefonuyla konuşmanın bir de para cezası vardır. Eğer telefonla konuşurken trafik polisleri tarafından tespit edilirseniz 235 TL’lik para cezasıyla karşı karşıya kalırsınız.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.12.2021

Egzozdan Beyaz Duman Çıkmasının Nedeni Nedir?

01.08.2022

LPG Dönüşüm Fiyatları 2022: LPG Montaj Fiyatları

01.07.2020

Hastane Masrafları Trafik Sigortası Kapsamında mıdır

29.08.2022

Kestel Sürücü Kursları – Kestel Ehliyet Kursları