Abartı Egzoz Cezası Nedir

ABONE OL
Abartı Egzoz Cezası Nedir

Araçlarına yüksek ses çıkaran egzozlar takan kişiler toplumu rahatsız ettiği takdirde para cezası işlemi uygulanır. Türkiye Cumhuriyeti 2912 Karayolları Kanunu gereğince toplumda, meydana gelen ses ve gürültüden dolayı abartı egzoz cezası verilir. Peki, abartı egzoz cezası nedir, nasıl sorgulanır, itiraz edilebilir mi?

Abartı Egzoz Cezası 2022

2022 abartı egzoz cezası, yüksek ses çıkaran egzoz taktığı tespit edilen sürücülere uygulanan idari para cezasıdır. Sesli egzoz cezası da denilir. Bu araçlar, sesli egzoz taktıkları saptandığı takdirde trafikten menedilir ve sürücülere aracı mevzuata uygun hale getirmesi için 7 iş günü kadar zaman verilir. Abartı egzoz cezası, sürücüye yazılır. Bu sebeple sürücü belgesine ceza puanı işlemi uygulanmaz. Aracın ruhsatına sahip olan kişi cezayı öder.

32/3 Trafik Cezası Nedir?

Abart egzoz kullandığı saptanan sürücülere abartı egzoz ceza maddesi yani Trafik Kanunu’nun 32/3 maddesi gereğince ceza kesilir. Bu ceza maddesi, “Kanuna uygun bir şekilde yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevresindekileri rahatsız edecek derecede ses çıkaracak özellikte olması” şeklindedir.

Abartı Egzoz Cezası Nasıl Sorgulanır?

Ülkemizdeki egzoz cezası dahil bütün trafik cezaları e-devlet üzerinden kontrol edilebilir. Aynı zamanda ceza ödemeleri de e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden de cezalar ödenebilir. Sürücüler ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödemeleri gerçekleştirmelidir. Aksi takdirde cezalarını %25 indirimli şekilde ödeme fırsatını kaçırırlar. Cezanın indirimli hali, 1367,25 Türk lirasıdır.

Bununla birlikte sürücüler, cezanın kesildiği tarihten itibaren 30 gün geçtikten sonra cezasını ödemediğinde, takip eden her ay %5 faiz uygulanmış halde ödemek zorunda kalır.

Abartı Egzoz Cezası Ne Kadardır?

Her yıl yapılan ceza ücreti düzenlemeleri ile birlikte 2022’de egzoz cezası, 1823 Türk lirası olmuştur. İndirime tabi tutulan hali 1367,25 TL’dir.

Abartı Egzoz Cezasına İtiraz Edilebilir mi?

Eğer ceza almanızın haksız olduğunu düşünüyorsanız abartı egzoz cezasına itiraz edebilirsiniz. Abartı egzoz cezasında ve diğer tüm trafik cezalarında olduğu gibi itiraz etme hakkına sahipsiniz. İtiraz işlemlerinizi istenen gerekli belgelerle birlikte Sulh Ceza Mahkemesine giderek gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.06.2021

Yabancı Ehliyet Türkiye'de Geçerli Mi

16.08.2021

Araba Boyası Çizikleri Nasıl Yok Edilir

17.09.2020

Debriyaj Nedir

31.01.2022

Jant Temizleme Nasıl Yapılmalı