Zorunlu Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli mi

ABONE OL
Zorunlu Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli mi

Türkiye’de her aracın sigortası olmak zorundadır. Sigortası olmayan bir araç trafikte polis tarafından çevrilirse bu durumda birtakım yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır. Bir yıl süreyle geçerli olan sigortanın bittiğinde mutlaka yenilenmesi gerekir.  

Adından da anlaşılacağı üzere Türkiye sınırları içerisinde zorunlu olan sigortanın yurtdışına çıkıldığında geçerliliği yoktur. Eğer trafik sigortasının yurtdışında geçerli olması isteniyorsa bu durumda farklı yollar tercih edilmesi gerekir. Bunların başında da yeşil kart sigortası gelir.

Yeşil Kart Sigortası Nedir?

Yurtdışı seyahatlerde karayolları taşımacılığının geliştirilmesi neticesinde zorunlu hale getirilmiş olan yeşil kart sigortası, Türkiye ‘de 1953 yılından beri uygulanmaktadır. Bu sigorta farklı ülkelere geçildiğinde yeniden sigorta yaptırma işlemini ortadan kaldırır. Yani hangi ülkede kaza yaparsanız karşı tarafın maddi hasarını güvence altına alan belgedir.

Yeşil Kart Sigortası Nerelerde Geçerli Olur?

Yeşil kart sigortasının geçerli olduğu ülke sayısı bir hayli fazladır. Bu ülkeler toplamda 47 adet iken bazıları şöyledir; Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, İsviçre, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, Macaristan, Letonya, Malta, Hollanda, Romanya ve Polonya.

Yeşil kartı olan bir araç 47 ülkeden hangisinde kazaya karışır ve suçlu bulunursa o ülkenin yeşil kart bürosuna başvurarak hasarı güvence altına alabilir. 

Yeşil Kart Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Yeşil kart sigortası olan bir araç bulunduğu ülkede kaza yapar ve suçlu bulunursa karşı tarafın maddi ve manevi tüm tazminatları yeşil kart bürosu tarafından karşılanır.

Yeşil kart sigortası kazada suçlu olan sürücünün masraflarını hiçbir şekilde karşılamaz. Böyle bir durumda sürücünün kendi aracındaki hasarı kasko sigortası tarafından karşılanır. Ancak kaskonun yurtdışında geçerli olup olmadığının sigorta firmasına sorulup öğrenilmesi önemlidir.

Yurt Dışında Trafik Kazası Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yurtdışında kazaya karıştığınızda ister istemez daha fazla panik yapabilirsiniz. Ancak sakinlik çok önemlidir. Gerekli tüm önlemler alındıktan sonra polise haber verilmesi ve gerekli tutanağın tutulması gerekir. Eğer kazada polisin tutanak tutmasına gerek yoksa bu durumda Avrupa Karşılıklı Kaza Beyanı belgesi eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.12.2021

Fatih Sürücü Kursları - Fatih Ehliyet Kursları

27.04.2020

Direksiyon Sınavı Soruları 2020 - Sınavda Neler Soruluyor

24.11.2022

ÖTV Matrah Düzenlemesi ile Sıfır Otomobillerde İndirim

03.05.2021

Hidrolik Debriyaj Havası Nasıl Alınır