Yük Taşımak için Gerekli Belgeler Nelerdir

ABONE OL
Yük Taşımak için Gerekli Belgeler Nelerdir

Ticari bir aracınız olması onun yük taşıma için kullanılabileceği anlamına gelmez. Bunun için birtakım belgelere ihtiyacınız olacaktır. Birazdan bahsedeceğimiz belgelerin olması durumunda sürücüye, araca ve araç sahibine yük taşıyabilmek için yetki verilmiş olur. Yetki belgesi yalnız trafikte zorunluluk değil aynı zamanda yükünü taşıtmak isteyen kişilerinde güvenli bir taşıma yapıldığından emin olmalarını sağlar.

Yük taşımacılığında yasal prosedürü tamamlayabilmek için K Yetki Belgesi, SRC Belgesi, Psikoteknik Raporu’na sahip olunması gerekir.

Araçların Yetki Belgeleri

Kamyon ve kamyonet olarak kullanılan, yük taşımacılığı yapan tüm araçların mutlaka K Yetki Belgesine sahip olması gerekir. K1 Belgesi Nedir ve Kimler Alabilir? Başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgiler alınabilir.

K Yetki Belgesine sahip olan araç mutlaka bir şirket üzerine ya da bireysel şahsi vergi levhasına sahip olması gerekir. Eğer ki sürücü kendi işini yaparak para kazanmaya çalışıyorsa bu durumda K1 Yetki Belgesine sahibi olması zorunludur.  

Sürücülerin Yetki Belgeleri

SRC belgesi 2007 yılından beri Türkiye’de zorunlu olarak kullanılan bir belgedir. Karayolunda taşımacılık yapan ticari araç sürücülerinin tamamının bu yetki belgesine sahip olması gerekir. SRC belgesinin farklı taşımacılık modellerinde kullanılabilmesi için 4 farklı çeşidi vardır.

  • Sadece yurt içi taşımacılığı için SRC4 Belgesi,
  • Hem yurt içi hem de uluslararası yük taşımacılığı için SRC3 Belgesi alınması gerekir.

Yetki Belgelerinin Yenilemesi Nasıl Yapılır?

Tüm ticari yetki belgeleri 5 yıl boyunca geçerlidir, ancak 5 yılın sonunda yenilenmesi şarttır. Eğer yetki belgesini yenilemek için zamanında önce başvuru yapılıra bu durumda % 95 oranında yenileme indirimi kazanılır. Belge 5 yıl sonra yenilenmezse bu durumda Ulaştırma Bakanlığı tarafından otomatik olarak iptal edilir.

Her Ticari Araç Yetki Belgesine Sahip Olmak Zorunda mıdır?

Aracınız ticari olarak kamyon ya da kamyonet şeklinde olabilir. Siz bu aracı para kazanmak amacıyla yük taşımada kullanmıyorsanız bu durumda yetki belgesi almanız gerekmez.  Bu tür araçlar yalnızca şahsi işlerde ya da ulaşımda kullanılabilmektedir.

Sürücü yetki belgeleriyle ilgili merak ettiğiniz tüm konulara https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.12.2020

Elektrikli Arabayı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer

31.08.2023

Porya Bilyası Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir

06.05.2020

Karaman Sürücü ve Ehliyet Kursları

08.04.2021

Ehliyet Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler