Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir

ABONE OL
Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir

Yeni bir araç alırken ister sıfır olsun ister ikinci el olsun performansı değerlendirirken mutlaka yol tutuşunu da hesaba katmanız gerekir. Çünkü bir aracın yol tutuşu ne kadar yüksek olursa performansı da o kadar çok etkilenecektir.

Yol Tutuşu Nedir?

Yol tutuşu, bir aracın yolla bağlantısını sağlaması ve hareket kabiliyetini olabildiğince üst seviyede tutmasıdır. Eğer aracın yol tutuş seviyesi düşük ise aracın savrulma ihtimali çok daha yüksektir. Yol tutuş özelliği yüksek olan araçların ise daha fazla yakıt tüketimi söz konusudur.

Aracın iyi bir yol tutuş özelliğine sahip olup olmadığını anlayabilmek için virajlardaki tepkisine bakmak gerekir. Yüksek yol tutuş özelliğine sahip olan bir araç viraja hızlı bile girse yoldan çıkmadan, savrulmadan yola devam edebilir. Bu da sürücünün konforunu artıracağı gibi aracın daha güvenli olmasını sağlar.

Her marka ve her modelde yol tutuş özelliği birbirinden farklı olabilir. Bazı modellerin yol tutuşları zayıfken bazı modeller çok yüksek olabilir. Bunun için yeni bir araç alacaksanız önceliğiniz mutlaka yol tutuş özelliğini test etmek olmalı.

Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bir aracın yol tutuşunu etkileyen en önemli özellik aracın aerodinamik özellikleridir. Bunun için aracın orijinal parçaları üzerinde çok değişiklik yapılması tavsiye edilmez. Aerodinamik özelliğinin yanı sıra aşağıda sıralayacağımız diğer özelliklerde aracın yol tutuşunda önemli rol oynar.

  • Aracın Ağırlık Merkezi
  • Aracın Lastikleri
  • Süspansiyon Sistemi

Aracın Ağırlık Merkezi

Zemine yakın olan araçlar yüksek olan modellere göre daha az yana yatarlar, bu da aracın savrulmasını önemli derece de etkiler. Ancak yere yakın olan araçların engellere takılma ihtimali çok daha yüksektir.

Aracın Lastikleri

Lastikler üretilirken mevsime göre belirlenir. Bunun için her mevsimde kullanmanız gereken lastik modeli farklıdır. Tam bir performans ve yol tutuşu isteniyorsa lastik seçimine dikkat edilmelidir.

Aracın Süspansiyon Sistemi

Süspansiyon sistemi yüksek olan araçlar bozuk yollarda ve virajlarda yere daha yakınlaşacağından dolayı yol tutuş performansı artar.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.06.2020

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

26.09.2022

Karavan İçin Hangi Ehliyet Gerekir? Karavan Ehliyeti Alma

10.03.2023

Suzuki Türkiye Fiyat Listesi Mart 2023

20.11.2020

İşitme Engelliler Ehliyet Alabilir mi