Yokuşta Araba Kaldırmanın Püf Noktaları

ABONE OL
Yokuşta Araba Kaldırmanın Püf Noktaları

Şoförlük ve trafiğe çıkmakta ustalaşırken en çok zorlanılan ve en dikkatli olunması gereken noktalardan biri yokuşta araba kaldırma anıdır. Tekniğinizi güçlendirdiğiniz takdirde zamanla alışabileceğiniz bu sürüş yeteneğini doğru şekilde öğrenmek sizleri önemli kazalardan korur.

Yokuşta kaldığınız takdirde arabayı kaldırırken paniğe sürüklenmek ve yanlış hareketler de bulunmak oldukça olası durumlardır. Özellikle düz vites otomobil sürerken aracınızı yokuşta kaldırmak daha zorlayıcı olabilir. Bunun sebebi otomatik vites araçlar ile sağlanan kalkış kolaylığının düz vites araçlar ile sağlanamamasıdır. Tabii, bununla beraber son yıllarda yeni çıkan modellerle beraber düz vites arabalara da yokuş kalkış desteği konulduğunu hatırlatmamızda fayda var. Her takdirde düz vites aracınızda yokuşta kalkış yaparken araba hakimiyeti tamamen sizde olmaktadır.

Yokuşta Araba Kaldırma Teknikleri

Yokuşta araba kaldırırken dikkat etmeniz gereken noktaların yanında hâkim olmanız gereken iki teknik vardır. İlk teknik debriyaj tekniği ya da diğer bir adıyla kavrama tekniğiyle aracı kaldırmak, diğer teknik ise el freni yardımıyla aracı kaldırmaktır. Bu iki tekniği kullanarak aracınızı yokuşta çok daha rahat şekilde kaldırabilirsiniz.

Debriyaj tekniğini öğrenirken panik olmanızı da engellemek adına yoğunluğun az olduğu ve dikliği az olan bir yokuşu seçin. Aracınız çalışıyorken vitesi boşa alın ve sağ ayağınızı frende tutun. Ayağınızı debriyajdan hafifçe çekmeye başlayın. Bir noktada direksiyonda hafif bir titreme hissetmeye başlayacaksınız. Motor sesinde de bir farklılık duymaya başlamanızla beraber kavrama noktasına yaklaşmış olacaksınız. Bu noktada ayağınızı yavaşça frenden çekmeye başladığınızda gaza basmadığınızda bile arabanın kaymadığını göreceksiniz. Bu noktadan sonra ise yavaşça gaza basarak aynı hızla ayağınızı debriyajdan çekmelisiniz. Bu tekniğin getirdiği püf noktalarla daha güvenli ve stabil bir kalkış yapabilirsiniz.

El frenini kullandığınız yokuşta araba kaldırma tekniği ise kullanabileceğiniz ikinci bir yöntemdir. El frenini kullanarak yokuşta aracınızı kaldırmak debriyaj ya da kavrama tekniğine göre daha güvenli bir tekniktir. Bunun sebebi de el freni çekili olduğu takdirde aracınızın kaymasının imkânsız olmasıdır. Bu yöntemde öncelikle el frenini çekmelisiniz. Sonrasında aracınızı birinci vitese alıp ayağınızı hafifçe debriyajdan kaldırmalısınız. Direksiyondaki titremeyi hissetmeye başladığınızda ise el frenini indirip yavaşça gaz vermeye başlamalısınız. Bir yandan gaz verirken bir yandan da ayağınızı hafifçe debriyajdan çekerek yol alabilirsiniz.

Bu teknikleri boş alanlarda pratik ederek kendinizi geliştirebilir ve en yoğun yollarda bile güvenle arabanızı yokuşta kaldırmayı öğrenebilirsiniz.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.11.2020

Soğuk Havalarda Araba Nasıl Çalıştırılır

02.11.2020

Sıralı Sistem LPG’de Benzin Biterse Ne Olur

07.05.2021

Silindir Nedir

10.09.2020

Akü Nedir