Yetersiz Ehliyetle Araba Kullanmanın Cezası Nedir

ABONE OL
Yetersiz Ehliyetle Araba Kullanmanın Cezası Nedir

Yetersiz ehliyetle araç kullanmanın cezası nedir? Yetersiz ehliyet ne demektir gibi soruların yanıtlarını vereceğimiz bu makalemizde ehliyetsiz araç kullanıldığında ne olur yanıtını da verdik.

Yetersiz ehliyet, kullanılan aracın sınıfına uygun ehliyete sahip olmamak şeklinde tanımlanabilir. Sürücüler 2022 ehliyet yetersizliği cezası olarak 1,823 TL para ödemesi gerekir.

Cezaların amacı sürücülerin trafikte yapmış olduğu hata ve kusurlardan dolayı kesilir. Amaç ise herkesin dikkatli olmasını sağlamaktır. Hedef her sürücünün ideal bir sürücü olmasıdır. Bunun için sürücülerin konulmuş olan kurallara uyması gerekir.

Yetersiz Ehliyet Araç Kullanmak Nedir?

Sürücüler ehliyet yetersizliği konusunda genelde fikir sahibi değildir. Buna bir örnek vermek gerekirse, otomatik araç ehliyeti olan bir sürücü adayının manuel bir aracı kullanması yetersiz ehliyetle araç kullanmak anlamına gelir. Motor ehliyet yetersizliği cezası da yine aynı şekilde kesilen cezalar arasında yer almaktadır.

Ehliyeti Olmayan Sürücülere Ne Kadar Ceza Kesilir?

Ehliyetsiz araç kullanmak hem sürücüye hem de aracın sahibine kesilen cezayla sonuçlanır. Eğer bir sürücü 18 yaşının altındaysa ve ehliyetsiz araç kullanıyorsa bu durumda 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası olarak 3674 TL kesilir. Eğer sürücü bu cezayı 15 gün içinde öderse %25 oranında indirim uygulanır ve 2755,5 TL ödeme yapar. Kesilen ceza bu kadar hafif değildir. Bunun dışında otomobilin sahibine de aracı ehliyetsiz birine verdiğinden dolayı cezai işlem uygulanır.

Ehliyeti olan bir sürücünün araç kullanırken ehliyetinin de yanında olması gerekir. Eğer ehliyeti yanında olmazsa bu durumda ceza kesilmesi söz konusudur. 3. kez ehliyetsiz araç kullanma cezası ise 2 ay ile 3 ay arasında hapistir.

Ehliyetini Kaptıran Sürücü Trafiğe Çıkarsa Ne Olur?

Bir sürücü ehliyetsiz araç kullanırken polise yakalanırsa bunun cezası vardır. İkinci kez aynı şekilde yakalanırsa ve ehliyeti elinden alınırsa bu durumda araç kullanmaz. Ancak ehliyeti olmayan bir sürücü trafiğe çıkar ve yine polise yakalanırsa bu durumda trafikten menedilerek ceza ödemek durumunda kalacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.08.2020

Trafikte Vurup Kaçan Araçlar İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir

02.01.2023

Uyuşturucuyla Araba Kullanma Cezası 2023

11.12.2020

Sert Debriyaj Pedalının 9 Önemli Nedeni

17.05.2021

Sürücü Kursları Telefon Numaraları