Yerli Otomobil TOGG ve Türkiye'nin Yerli Otomobil Tarihi

ABONE OL
Yerli Otomobil TOGG ve Türkiye'nin Yerli Otomobil Tarihi

1961 yılında Devrim ile yolculuğuna başlayan Türk otomotiv sanayisi, 2018 yılında kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilen elektrikli araba ile başarısını kanıtladı. Ancak Devrim ile TOGG arasında da Zafer, Anadol ve Tofaş gibi yerli otomobil girişimlerini unutmamak yararlı olacaktır.

Türk otomotiv sanayisinin tarihinde öne çıkan detayları, Cumhuriyet öncesi, Cumhuriyet sonrası, Anadol girişimi ve 2000’ler olmak üzere dört döneme ayırabiliriz. Türk otomotiv sanayisinin bugünlere nasıl geldiğini merak ediyorsanız TOGG ve Türkiye’nin yerli otomobil tarihi konusunu sizler için derledik.

Ülkemizin İlk Yerli Otomobili: Devrim

1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla üretilen ilk yerli otomobil, “Devrim”dir. Toplam 4 arabadan oluşan Devrim arabaları, Eskişehir Devlet Demiryolları Fabrikası'nda, Türk mühendisler tarafından tasarlanarak 135 günde üretildi. Üretilen 4 otomobil için 3 farklı tipte 10 farklı motor imal edildi.

Seçilen otomobil, 29 Ekim 1961’deki törene yetiştirilmek için trenle Eskişehir’den Ankara’ya getirildi. Otomobile tören alanında doldurulan arabanın yakıtı, 100 metre gittikten sonra bitti ve durdu. Yakıtın bu kadar kısa mesafede neden bittiği tespit edilemedi. Bu başarısız denemenin ardından halk büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Devrim otomobilleri yatırım da alamayınca seri üretim gerçekleşmedi.

Bazı Çevreler Tarafından İstenmeyen Zafer

Devrim denemesinin ardından 1960’lı yılların ortalarında Volvo markası ile ortak araç üretimi için çalışmalar yapıldı ancak çeşitli sebeplerden dolayı marka ile anlaşma tamamlanamadı. İlk yerli otomobilin üretimi konusunda umutsuzluğa yer yoktu. Bu sebeple 1968 yılında Triumph firmasının ortaklığı ile “Zafer” adı verilen yerli otomobil üretme çalışmaları hızla başladı. Fakat Zafer, henüz tanıtım aşamasında iken bazı kişiler ve çevreler tarafından çeşitli bahaneler ile istenmedi.

Bir Başka Yerli Otomobil Atılımı: Anadol

1966 yılında kurulan Anadol, seri üretime geçen ilk yerli otomobil markasıdır. Otokoç ve Ford ortaklığında üretilen Anadol, özel fiberglass kalıplar ile tasarlandı. Fiberglass kalıpların tercih edilme sebebi, ekonomik anlamda saç kalıplardan daha uygun fiyatlı olmasıydı. Türkiye şartlarına uygun olarak geliştirilen bu otomobil, 1990’lı yıllara kadar üretildi.

Yerli ve Elektrikli Otomobil: TOGG

2017 yılının Kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ülkemizde yerli otomobil üretileceği duyuruldu. 2018 yılında Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB ortaklığında hayata geçirilen Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tanıtıldı. 27 Aralık 2019'da Gebze'de Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirilen etkinlikte ilk yerli ve elektrikli otomobil olan Togg C-SUV tanıtıldı.

2022 itibarıyla prototipleri sergilenmeye başlanan TOGG ile kısa süre içerisinde yollarda karşılaşabiliriz. Tamamen elektrikli olacak TOGG, pratik bir biçimde şarj edilebilecek ve yıllar boyunca Türk halkının rahatça kullanabileceği otomobillerden biri olacaktır.

Yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojilerden de yararlanılacağı belirtilen bu yerli otomobil ile Türk otomotiv sanayisi için yeni ve başarılı bir kapı aralanmak istenmektedir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.07.2021

Yurtdışına Arabayla Nasıl Çıkılır? 2022

22.09.2021

Sinyal Kolu Nasıl Kullanılır

25.01.2021

Arabalardaki Spor Modu Nedir, Ne İşe Yarar

10.11.2020

ASR Nedir