Yeni Sürücü Belgelerinde Ehliyet No Nerede Yazar

ABONE OL
Yeni Sürücü Belgelerinde Ehliyet No Nerede Yazar

2016 yılının ocak ayında yeni tip sürücü belgeleri tanıtılmasıyla ehliyetlerde değişikliğe gidildi. Çip özelliği ile desteklenen yeni sürücü belgeleri, tasarım açısından da eski ehliyetlerden farklılık gösterir. Ehliyet numarasının bulunduğu yer, ehliyet sınıflarında farklılığa gidildi ve yeni sürücü belgelerinde güvenlik ön plana alındı. Ancak yeni sürücü belgelerinde de isim, soy isim, seri no, ehliyet no, doğum tarihi ve T.C. kimlik numarası gibi bilgiler de yer alır.

Sürücüler, yeni ehliyetlerde belge numarasının nerede yazdığını merak eder. Yeni sürücü belgelerinde ehliyet numarası, sürücü belgesinin ön yüzünde yer alır. Birçok sürücü tarafından merak edilen “sürücü belgelerinde ehliyet numarası nerede yazıyor” sorusunun cevabını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Ehliyet No Nedir?

Ehliyet no veya ehliyet numarası, resmi işlemlerde zaman zaman ihtiyaç duyulan ve ehliyetin kime ait olduğunu gösteren belge numarasıdır. Kişiye özel olan ehliyet numarası, sürücü belgesinin kişiye ait olduğunu tanımlayan numaradır.

Ehliyet seri numarası olarak da adlandırılan ehliyet no; kayıp, çalıntı bildirimleri, ceza sorgulama ve araç kiralama işlemleri esnasında ehliyetin kişiye ait olduğunu ispat etmek adına gereklidir.

Ehliyet No Nerede Yazar?

Yeni tip ehliyetlerde sürücü no veya ehliyet no kartın ön yüzünde yazar. Eski ehliyetlerde bilgilerin üst bölümünde hangi bilginin neyi ifade ettiği belirtilirken yeni tip ehliyetlerde her bilgiye bir numara verilmiştir. Bu nedenle gördüğünüzde bu numaraların ne işe yaradığını bilmemeniz normaldir.

Aşağıda yeni tip ehliyet belgesinde hangi numaranın neyi ifade ettiği belirtilmiştir:

1 Soyisim

2 İsim

3 Doğum Tarihi

4a Ehliyet Veriliş Tarihi

4b Ehliyet Son Kullanım Tarihi

4c Ehliyetin verildiği il plaka kodu ve il adı

4d T.C. kimlik numarası

5 Ehliyet no

6 Fotoğraf

7 İmza

8 Ehliyet sınıfı

Yukarıdaki açılamadan da anlaşılacağı gibi yeni tip sürücü belgelerinde ehliyet no ehliyetin ön yüzünde 5 numaralı bölümde yer alır. Ehliyet numarası 6 rakamdan oluşur.

Yeni tip ehliyetlerde dikkat çeken başka bir hususta kimlik numarasının yazmasıdır. Eski tip bazı ehliyetlerde T.C. kimlik numarası yazarken bazılarında kimlik numaraları yazmaz. Dolayısıyla yeni tip sürücü belgelerinin tamamında T.C. kimlik numarası bulunur.

Yeni Ehliyette T.C. Kimlik Numarası Nerede Yazar?

Yeni tip ehliyetlerde T.C. kimlik numarası, 4d ile numaralandırılmış olan bölgede yazar.

Ehliyette Ehliyet Sınıfı Nerede Yazar?

Eski sürücü belgelerinde “Sınıf / Class” şeklinde yazarken yeni sürücü belgelerinde fotoğrafın altındaki 9 numaralı alanda bulunur.

Ehliyette Ehliyet Veriliş ve Bitiş Tarihi Öğrenme

Yeni sürücü belgelerinde yukarıda bahsettiğimiz gibi 4 numaralı alanda bu bilgiler bulunur. 4a ehliyet veriliş tarihi, 4b ise ehliyet bitiş tarihidir. Eski ehliyetlerde ise ehliyet belge numarasının hemen altında yer alan kısımda sürücü belgesinin verildiği ve belgenin geçerliliğinin dolacağı tarih yazmaktadır.

Ehliyet No Sorgulama e-Devlet

e-Devlet üzerinden online olarak ehliyet no bilgisine ulaşabilirsiniz. Ehliyetiniz yanınızdaysa üzerine bakmanız zaten yeterlidir. Fakat ehliyetiniz yanınızda değilse ve ehliyet numarasına ulaşmanız gerekiyorsa https://www.turkiye.gov.tr/nvi-surucu-belgesi-bilgileri-sorgulama adresini ziyaret ederek ehliyet numaranıza ulaşabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresine ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.10.2021

Sabıka Kaydı Olan Biri Ehliyet Alabilir mi

05.02.2021

Ehliyet Sınavında Kaç Soru Soruluyor

29.04.2022

BE Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, BE Sınıfı Ehliyet Nedir

29.04.2020

Amasya Sürücü ve Ehliyet Kursları