Yasal Lastik Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı

ABONE OL
Yasal Lastik Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı

Lastiklerde diş derinliği oldukça önemli bir konudur. Çünkü bir lastiğin görünür olarak herhangi bir sorunu olmasa da diş derinliği olmadığında yol tutuşu zayıflar ve fren mesafesi uzar.

Yasalara Göre Lastik Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı?

Otomobillerde diş derinliği yasal olarak 1,6 mm olarak belirlenmiştir. Eğer ki aracın diş derinliği belirlenmiş olan ölçülerin altında olursa araç muayeneye girdiğinde geçemez. Bunun dışında kolluk güçleri özellikle kışın yaptıkları ölçümlerde diş derinliğini standardın altında bulursa cezai işlem gerçekleştirir.

Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülür?

Lastik diş derinliğinin fark edilir olması açısından markalar dişlerin olduğu bölgeye gösterge yerleştirmişlerdir. Bu göstergelerin üzerinde yazan işaret 1,6 mm’lik derinliği gösterir. Eğer ki lastiklerinizde bu işaret görünmüyorsa bu durumda lastiklerinizin aşınmış ve değiştirilmesi gerekir. 

Lastik üzerindeki bu işaretleri göremeyenler içinde firmalar özel cetveller geliştirmiştir. Bu cetveller üzerinde 1,6 mm noktası özel olarak işaretlenmiştir. Oluk üzerine yerleştirilen cetvel sayesinde lastiklerin diş derinliği kolaylıkla tespit edilebilir. 

Lastiklerin Aşınması Nasıl Önlenir? 

Bir otomobil lastiğinin ömrünü kısaltmaması için bazı önemli hususlara dikkat edilmesinde fayda vardır. Aşağıda bu hususlar sıralanmıştır.

  • Lastikler mutlaka mevsime göre ve belirlenmiş olan zaman dilimleri içerisinde değiştirilmelidir. Yazlık lastik kışın, kışlık lastik yazın kullanılmamalıdır.
  • Lastiklerde hava basıncı önemlidir. Düzenli olarak kontrol edilen lastikler kolay kolay aşınmayacağı gibi dengesiz olan lastik basıncı lastiğin zamanından önce yıpranmasına ve diş derinliğini kaybetmesine neden olur. Düşük olan lastik basıncı sadece derinliği değil aynı zamanda lastiğin yanaklarını da bozacaktır.
  • Aniden hızlanma ya da aniden fren yapma lastik diş derinliğini etkiler.
  • Lastikler de yılda bir kez konum değişikliği yapılması gerekir. Ön ve arka lastiklerin birbiri içerisinde yer değiştirmesi lastiğin ömrünü uzatacaktır.
  • Lastikler otomobiller için güvenlik anlamında en önemli donanımdır. Bu nedenle aracınızın lastiklerini yazın ve kışın mutlaka olması gerektiği kullanmanız gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Araç Kullanmaktan Men Cezası Gerektirecek Kural İhlâlleri

08.06.2021

En Ucuz Sıfır Arabalar 2021

09.03.2022

Adıyaman Merkez Sürücü Kursları - Adıyaman Merkez Ehliyet Kursları

11.05.2022

Antalya Serik Sürücü Kursları - Serik Ehliyet Kursları