Yağa Antifriz Karışırsa Ne Olur

ABONE OL
Yağa Antifriz Karışırsa Ne Olur

Yağdaki antifriz, bir sızıntı olduğu anlamına gelir. Örneğin neden çatlamış bir contanın işareti olabilir. Antifriz yağ ile karıştırıldığında yağ özelliğini kaybeder ve motor arızasına neden olabilir. Antifriz yağı kalınlaştırır ve akmasını zorlaştırır. Yağdaki antifriz, yağın içinde asidik bir ortam oluşturarak motoru da etkiler.

Korozyon, motor yataklarının yüzeylerinde çukur oluşmasıdır. Bronz ve pirinç gibi bakır metaller korozyona uğradıklarında paslanır ve rengi bozulur. Küçük bir antifriz sızıntısı bile motorun çeliğine ve bakır yüzeylere zarar verebilir.

Yağda Antifriz Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Yağda antifriz olup olmadığını öğrenmek, yağ çubuğu sayesinde mümkün olabilir.  Yağ çubuğundaki yağ seviyesi, çizginin üzerinde kahverengi kabarcıklar veya kuru, kabuklu kahverengi bir tortu oluşturursa, motorunuza su veya antifriz sızmış demektir.

Güzel kokan beyaz egzoz dumanı da, motora antifriz sızıntısının başka bir işaretidir.  

Yağdaki Antifriz Sızıntısı Nasıl Anlaşılır?

Antifriz sızıntısını kontrol etmek için motoru kapatıp, bir veya iki saat bekleyin. Ardından tahliye tapasını açın ve yağı bir kabın içerisine dökün. Su ve antifriz yağdan daha ağırdır, bu nedenle yağ karterin dibinde birikir. Bu da yağda antifriz olduğunu gösterir.

  • Antifrizin karterde kalış süresine bağlı olarak mayonez benzeri kalın bir macuna dönüşebilir.
  • Sızıntı gözle görülmüyorsa koklayarak anlaşılabilir. Antifriz mide bulandıracak şekilde tatlı kokarken, yağ topraksı ve mis gibi kokar. Eğer hafif şeker kokusu bile alırsanız, soğutma sistemi büyük olasılıkla antifrizi yağla karıştırıyor demektir.
  • Antifrizinizde yağ veya yağınızda su varsa, motorunuzun bir veya daha fazla contasının arızalı olduğunu söyleyebiliriz. Otomobillerin motoru, aracınızın yağlanmasını sağlamak, yağını kontrol etmek ve aşırı ısınmayı önlemek için tasarlanmıştır. Eğer contanız hasar görürse yağınızın ve antifrizinizin karışması muhtemel bir sonuç olacaktır.

Sonuç:

Basit bir ifadeyle, otomobilinizdeki motor yağı, arabanızın iç bileşenlerini ısı ve sürtünme nedeniyle birbirine sürtmemeleri için tasarlanmıştır. Antifriz ise başka bir amaca hizmet eder. Aracı bu şekilde kullanmaya devam ederseniz motora zarar verirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.03.2021

Rotil Nedir

30.03.2020

Direksiyon Sınavı Güvenlik Personeli

09.06.2020

Samsun Sürücü ve Ehliyet Kursları

14.01.2021

Unutulmaz Filmlere Özel Hazırlanmış 5 Araba