Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde ve Alkollü Araç Kullanımı

ABONE OL
Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde ve Alkollü Araç Kullanımı

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmış sürücüler ve alkollü sürücülerin araç kullanmaları yasaktır. Bu maddeleri kullandığı yönünde şüphelenilen sürücüler kolluk kuvvetleri tarafından teknik cihazlarla denetlenebilirler. Teknik cihaz ile yapılacak olan denetlemelere itiraz eden sürücüler en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliğe ya da Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarına götürülerek kan, tükürük veya idrar örneği alınarak uyuşturucu madde veya alkol alıp almadığı tespit edilir. Yapılan tespitler sonucu 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile 700 TL para cezası verilir ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konur. Yapılan tespitlerde 1.00 promilin üzerinde alkol kullandığı belirlenen sürücüler taksirle adam yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarından yargılanırlar. Ayrıca hususi araç dışındaki (ticari, servis vb.) araçları kullanan kişiler için promil alt sınırı 0.21 olarak belirlenmiştir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücülere ise 3.600 TL idari para cezası verilirken sürücü belgesine de 5 yıl süreyle el konur. Bu maddelerin kullanılıp kullanılmadığına dair kolluk kuvvetlerinin yapacağı uygulamayı reddeden sürücülere ise 2.000 TL idari para cezası uygulanır ve sürücü belgesine 2 yıl süreyle el konur.

Bu maddeleri kullanan sürücüler yaralama veya ölüm içeren bir kazaya karıştıkları takdirde soyut tehlike suçları kapsamında trafik güvenliğini tehlikeye sokma ve yaralama suçlarından yargılanırlar.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.02.2024

Mekanik Arıza Nedir? Hangi Tür Mekanik Arızalar Vardır

30.09.2020

Araba Farları Nasıl Hizalanır

26.01.2022

Çerkezköy Sürücü Kursları - Çerkezköy Ehliyet Kursları

23.03.2020

Temsa Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi