Üç Silindirli Motorlar Neden Daha Gürültülü Çalışır

ABONE OL

İçten yanmalı bir motor denildiği zaman ilk düşünülen silindirler ve motor yuvalarıdır. Yakıtın harekete dönüştürülebilmesi için motorda emme, yanma, sıkıştırma ve egzoz gibi belirli işlemler gerçekleştirilir.

Üç Silindirli Motorlar Neden Gürültülü

3 silindirli motorların neden gürültülü çalıştığını anlayabilmek için öncelikli olarak 4 silindirli motorların çalışma mantığına bakmak gerekir.

4 Silindirli Motorların Çalışma Mantığı Nasıldır?

4 silindire sahip olan bir motor, çalışma esnasında 1–4 ve 2–3 silindirler aynı anda çalışırlar. Bu çalışma zamanları silindirin ileri ve geri konumlarını ifade eder. Silindirler krank miline bağlı olduklarından dolayı harekete geçtiklerinde aktarma organlarına gücü iletirler. Krank milinden alınan bu hareket dönme sistemine aktarılır. Bu işleyiş motor için çok önemlidir.

4 silindirli bir motorda bahsettiğimiz şekilde çalışma söz konusu olduğunda 1–4 silindirler ileri konumdayken 2–3 silindirler geri konumda olurlar. Krank miline 180 derece simetrik olarak bağlanan 4 silindir gürültüsüz ve dengeli bir şekilde çalışır. 

3 Silindirli Motorların Çalışma Mantığı

Günümüz karbon emisyon şartları da göz önünde tutulduğunda küçük hacimli motorlar ön plana çıkmıştır. Bunun içinde otomobil üreticileri üç silindirli motorları üretmeye başlamıştır. Üç silindirli bir motorda silindirler tam bir simetri içerisinde değildir. Bunun içinde krank miline 180 derece değil 120 derecelik açılarla bağlanır. Bu da yanma ve egzoz zamanları içerisinde tam simetrik değil gecikmeli tepkiler olmasına neden olur.

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; 1 numaralı silindir içerisinde yanma meydana gelirken biraz sonra 2 ve sonrasında 3’üncü silindirde yanma olur. Arada geçen bu zaman farkı ise motorun titremesine ve gürültü yapmasına neden olur. Bunun dışında 3 silindir krank milinin kendi etrafında dönmesinde ekstra bir kuvvet meydana getirecektir. Bu kuvvette yine aynı şekilde aracın gürültülü çalışmasına neden olur.

3 silindirli motorlarda ortaya çıkan bu gürültünün en aza indirilmesi için motor rölanti devirleri 750–900 dk şeklinde yüksek tutulmuştur. Dengeleme milleri ise motor içerisine yerleştirilir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz çalışma prensibinden dolayı 3 silindirli motorlar 4 silindirli motorlara göre daha gürültülü bir şekilde çalışır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Trafik Adabı Dersi

07.06.2021

Araç Klimasından Neden Kötü Koku Gelir

25.11.2020

B Sınıfı Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır

02.09.2020

ESP Nedir, Ne İşe Yarar