Trafikte Yol Çizgileri ve Anlamları

ABONE OL
Trafikte Yol Çizgileri ve Anlamları

İnsan yaşamının büyük bir bölümü yollarda geçiyor. Özellikle de araç kullanırken yolda olmak birtakım kurallara uymayı zorunlu kılıyor. Bu kurallardan bir tanesi de yolda bulunan çizgilerdir. Yol çizgileri her sürücünün ve yayanın uymak zorunda olduğu işaretleri içerir. Uyulmaması durumunda ise tehlikeyle karşı karşıya kalmamak içten değildir.

Aşağıda yollarda bulunan çizgilerin anlamları başlıklar halinde açıklanmıştır. İlk kez ehliyet alacak bir sürücü adayıysanız bu işaretlere özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Devamlı Yol Çizgisi

Yolda gördüğünüz devamlı çizgilerin anlamı hiçbir şekilde sol şeride geçilmemesi gerektiğini belirtir. Üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde ise yolun en sağdaki şeride geçme hali bu kuralın dışında yer alır.

Kesikli Yol Çizgisi

Kesik çizgilerin anlamı kurallara uyarak şerit değiştirebilirsiniz demektir. Ancak bu çizgilerde dikkat edilmesi gereken en önemli husus yolun boş olduğundan emin olunmasıdır.

Kesik Ve Devamlı Yol Çizgisi Yanyana

Bu tip çizgileri gördüğünüzde anlamı çizginin bulunduğu şeride göre değişebilir. Örneğin kesik olan çizgi sizin tarafınızdaysa bu durumda sollama yapabilirsiniz, fakat sizin tarafınızdaki düz çizgi ise bu durumda sola çıkmak kesinlikle yasaktır. Yani devamlı yol çizgisi olan taraftaki sürücü şerit değiştiremez.

Paralel Devamlı Yol Çizgisi

Paralel devamlı yol çizgisi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiş olan ayırıcı anlamına gelir. Yani bir anlamda refüj olarak da değerlendirilebilir. Bu çizgilerin olduğu yol boyunca karşı taraftan gelen trafik bölümüne girilmez.

Yönlendirme Okları

Yönlendirme okları adından da anlaşılacağı gibi sürücülerin belli bir yöne doğru gitmeleri gerektiğini belirtirler. Özellikle kavşaklara yaklaşmadan önce gördüğümüz bu ok işaretleri hangi yöne gidilmesi gerektiğine önceden karar verilmesi gerektiğini ifade eder.

Park Yasağı Çizgileri

Park yasağı çizgisi araçların park edilmemesini sağlamak için genelde bordür taşlarına çizilen çizgilerdir.

Yaya Geçidi Çizgileri

Yayaların yolun karşısına geçmesinin güvenli bir şekilde sağlanabilmesi amacıyla yola çizilmiş olan çizgilerdir.

Yukarıda da belirtildiği üzere yolda gördüğünüz tüm çizgilerin hem sürücü hem de yayalar için belli anlamları vardır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.08.2022

Hibrit Yakıt Nedir, Hibrit Araçlarda Yakıt Sistemi

22.10.2020

Tır Ehliyeti Nedir - Nasıl Alınır

30.04.2021

Faizsiz Araç Kredisi Çekmek Nasıl Oluyor

07.05.2021

Direksiyon Çeşitleri