Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var mı

ABONE OL
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var mı

Trafik sigortası, araç sahiplerinin yaptırması gereken zorunlu sigorta türüdür. Bu sigorta, olası bir kaza durumunda karşı tarafta oluşan maddi hasarlarının karşılanmasını sağlar. Zorunlu trafik sigortası, kaza sonucu üçüncü şahıslara veya mülklere verilen zararları teminat altına alır. Bu zararlar, kaza sonucu yaralanan veya ölen kişilere tıbbi masraflar, tedavi ücretleri, maluliyet durumunda tazminatlar ve araç veya diğer mülklere verilen zararları içerebilir.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Çünkü trafik sigortası, araç sahiplerinin yaptırması gereken zorunlu bir sigorta türüdür. Bu nedenle trafik sigortası yaptırmamak ceza alınmasına neden olabilir. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkma durumunda alınacak cezalar, farklılık gösterebilir.

Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araç sahipleri, para cezası ile karşılaşabilir. Trafik sigortasız araç kullanma cezası 2023 yılı için 436 TL’dir. Ceza alan kişi, cezayı 15 gün içinde peşin ödemesi durumunda cezayı %25 indirimli olarak 327 TL olarak öder. Araç trafikte veya park halindeyken zorunlu trafik sigortası olmadığı tespit edilirse araç, trafikten menedilebilir.

Trafik sigortası olmayan araçlar, araç muayenesine alınmaz. Araç muayenesinin yapılmaması, bir yasal zorunluluğun daha yerine getirilmemesine ve dolayısıyla ödenmesi gereken ceza miktarının artmasına neden olur.

Trafik Sigortasız Araç Bağlanır mı?

Trafik sigortası olmayan araçlar, trafiğe çıkamaz ve muayene işlemi de yapılamaz bundan dolayı poliçesi biten araçlar, denetime yakalandıklarında araç sahibinin bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalmasına neden olur. Olay yerine gelen trafik polisleri, öncelikle sürücüye ceza keser ardından da çekici çağırarak aracı otoparka götürür. Fakat sigortasız araç yakalandığı esnada polis memuru ile konuşarak aracın plakasını sisteme girmeden zorunlu trafik sigortası ödemesi yapılabilir. Bu sayede araç bağlanmaktan kurtarılabilir.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası Var mı?

Zorunlu trafik sigortası yaptırmayarak para cezası alan araç sahibinin cezayı ödemeyi geciktirmesi halinde ceza tutarına faizler uygulanır. Ceza miktarında, cezanın yazıldığı tarihten itibaren aylık olarak %5 oranında faiz eklenir.

Bu durumda 436 TL sigorta cezası bir ay gecikmeli olarak ödenirse, kişinin 457,8 TL ödemesi gerekir. Araç sahibi, cezayı 2 ay gecikmeli öderse 479,6 TL tutarında öderken 3 ay gecikmeli ödemesi halinde ise 501,4 TL ödemesi gerekir.

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.07.2021

Nissan GT-R Modellerinin Hikayesi

12.03.2021

Rotil Nedir

05.03.2021

Sürücülerde Aranan Sağlık Koşulları

03.01.2022

Sincan Sürücü Kursları - Sincan Ehliyet Kursları