Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır

ABONE OL
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır

Zorunlu trafik sigortası, aracın trafiğe çıkabilmesi için yasalar tarafından zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türü, Türkiye sınırları içerisinde olası bir trafik kazası halinde kazaya karışan diğer araç veya üçüncü şahıslarda oluşan zararların sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlar. Yani zorunlu trafik sigortası, kazaya karışan diğer araçlardaki maddi hasarların karşılanmasına imkân tanır.

Kazada diğer araçta oluşan maddi hasarlar, sağlık giderleri, sürekli sakatlık, ölüm teminatı gibi haller zorunlu trafik sigortası teminatları arasında yer alır. Sigorta şirketleri tarafından yapılan zorunlu trafik sigortasının trafiğe katılan her araç için yaptırılması gerekir.

Zorunlu Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Zorunlu trafik sigortası, araç sahipleri tarafından her yıl düzenli olarak ödenmesi gereken bir prim karşılığında yapılır. Bu sigorta, araç sahibinin kendi aracının veya kendi yaralanmalarının maddi zararlarını kapsamaz. Ancak, kaza sonucu başkalarına veya başkalarının araçlarına verilen maddi hasarım karşılanmasını sağlar.

Trafik sigortası, trafikte oluşabilecek kazaların maddi yükünü hafifletme amacıyla zorunlu tutulur. Sigortanın geçerli olması için aracın belirli asgari teminat limitlerine sahip olması gerekir. Bu limitler, bölgeye ve araca göre farklılık gösterebilir.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırırken Gerekli Belgeler Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza durumunda kazaya karışan diğer kişilerin maddi zararlarını karşılayan sigorta türüdür. Diğer sigorta türlerinde olduğu gibi zorunlu trafik sigortası yaptırırken de gerekli belgeler ve evraklar bulunur. Zorunlu trafik sigortası yaptırırken sigorta şirketleri tarafından istenen belgeler, şöyle sıralanabilir:

  • C. kimlik numarası,
  • Araç ruhsatı seri numarası,
  • Araç plakası,
  • Aracın markası, tipi, kullanım biçimi.

Zorunlu trafik sigortası teklifi almak için sigorta şirketleri ile online olarak da görüşülebilir. İnternetten zorunlu trafik sigortası teklifi almak için yukarıdaki belgelere ek olarak e-posta adresi ve araç ruhsatı da talep edilebilir.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Aracı için zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteyen kişilerin belirli adımları takip etmesi gerekir. Araçların trafiğe çıkabilmesi için yasal bir zorunluluk olan trafik sigortası yaptırmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Zorunlu trafik sigortası yapmak için öncelikle bir sigorta şirketi seçmeniz gerekir. Güvenilir bir sigorta şirketi seçmek, doğru hizmeti almanız açısından önemlidir. Sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırarak fiyat, kapsam ve hizmet kalitesi gibi faktörleri değerlendirebilirsiniz.
  • Zorunlu trafik sigortası yaparken anlaştığınız sigorta şirketine bazı bilgileri ve belgeleri sağlamanız gerekir.
  • Sigorta şirketi, zorunlu trafik sigortası primini araç ve sürücü bilgilerine göre hesaplar. Sigorta primi, aracın marka ve modeli, yaşına, kullanım amacına ve sahibinin sigorta geçmişine göre değişiklik gösterebilir. Sigorta şirketiyle iletişime geçerek prim teklifi alabilir ve bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  • Prim hesaplaması yapılmasının ardından sigorta şirketi tarafından adınıza bir poliçe düzenlenir. Zorunlu trafik sigortası poliçesi, trafik sigortası için yapılan anlaşmayı belirtir. Poliçe üzerindeki bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra ödemeyi sigorta şirketine yapabilirsiniz.
  • Ödeme yapıldıktan sonra sigorta şirketi, poliçenizi onaylayacak ve size sigorta poliçesi belgesini sunacaktır. Bu belge, zorunlu trafik sigortasının geçerlilik süresini ve kapsamını gösterir. Araç trafiğe çıkarken, zorunlu trafik sigortası poliçesi araçta bulunmalı ve güncel olmalıdır.

Zorunlu trafik sigortası, bir yıl geçerliliğini korur. Poliçe süresi bitmeden yenileme işlemlerini de düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Ayrıca, herhangi bir kaza durumunda sigorta şirketi ile iletişime geçerek gerekli bildirimlerin yapılması önemlidir.

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Nedir?

Zorunlu trafik sigortası fiyatları 2023 yılında sigorta şirketlerine, aracın markasına ve modeline ve sürücünün puanına göre farklılık gösterebilir. Zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketleri arasında da farklılık olabilir. Bu nedenle sigorta poliçesini yaptırmadan önce sigorta şirketleri ile görüşmeniz yararlı olacaktır.

Araç zorunlu trafik sigortası hakkında daha fazla bilgi edinmek için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.11.2021

Otomobil Test Sürüşü Neden Önemlidir

07.10.2021

Direksiyon Sınavına Girmezsem Hakkım Yanar Mı

01.04.2021

Çipli Ehliyet Nedir

01.10.2021

Isıtmalı Koltuk Nedir