Takograf Nedir, Takograf Hangi Araçlarda Zorunludur

ABONE OL
Takograf Nedir - Takograf Hangi Araçlarda Zorunludur

Ağırlığı 3500 kg üzerinde olan araçlar, yük taşıyan, çekici ve 17 yolcudan daha fazla kişi taşıyan araçlarda bulunması gereken zorunlu kayıt takip cihazına takograf denir. Halk arasında bilinen adıyla takometre, aracın aldığı yol boyunca hızını, ne kadar km gittiğini, sürüş mesafesini ve aracın kullanım süresini ölçer. Bu cihaz aynı zamanda sürücünün dinlenme zamanlarının belirlenmesini de sağlar. Özellikle uzun yol şoförlerinin can güvenliği açısından önemli olan bu cihaz sayesinde araçların takibi ve sürücülerin davranışları kontrol altında tutulmuş olur.

Takagraf Cihazı Zorunlu mu?

  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 98 inci maddesine istinaden “Otobüs, Kamyon ve Çekici” lerde takometre bulundurulması zorunludur. Bu cihaz istenildiği takdirde yetkililere yasal olarak verilmek zorundadır.
  • Takograf Cihazı İle Sürücü Çalışma Belgesi Bulundurma Zorunluluğu
  • Takograf cihazı yük taşıyan, şehirler arası yolcu taşıyan, kamyonet ve çekicilerde mutlaka olmak zorundadır.
  • Takograf cihazı bir araca takılmışsa araçta takılı olduğu tarihten itibaren çalışır durumda olması gerekir.
  • Şehir içinde kullanılan ve belediye alanı içerisinde yolcu ve yük taşıyan araçların takograf bulundurma mecburiyeti yoktur.
  • 1984 model ve daha önceki yıllarda üretilmiş olan araçlarda takograf bulundurma ve kullanma zorunluluğu yoktur, fakat bu araçlar şehirler arası yük ve yolcu taşıyacaklarda bu durumda takograf cihazının yerine sürücü çalışma belgesinin olması gerekir.
  • Resmi araçlarda takograf bulundurulması gibi bir zorunluluk yoktur.

Sürücü Çalışma Belgesi Nedir?

Sürücü çalışma belgesi, kaplanmış, sürücünün cebine sığacak büyüklükte ve 1 yıllık olarak Maliye Bakanlığı tarafından bastırılır. Belgenin dağıtımıyla yetkili olan kuruluş ise Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonudur.

Sürücü çalışma belgesi, sürücü adayının ikamet ettiği ve işyerinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşu tarafından verilir. Belge kaybedilirse bu durumda bildirerek yenisinin çıkarılması sağlanır.

Şehir içerisinde kullanılan yük ve yolcu araçlarının sürücülerinden sürücü çalışma belgesi istenmez.

Hız Sınırlayıcı Cihaz Nedir?

Hız sınırlayıcı cihaz bir aracın en fazla çıkabileceği kilometre hızının belirlenmesini sağlar. Azami ağırlığı 10 tonu geçen M3 sınıfı otobüslerde hız sınırlayıcı cihaz bulundurulması ve kullanılması zorunludur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.05.2020

Sürücü Kursu Ne Zaman Açılacak

27.12.2022

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 Ne Kadar

30.03.2020

İyi Bir Sürüş İçin Tavsiyeler

20.01.2021

Tampon ve Arabadaki Yazılar Nasıl Çıkarılır