Süspansiyon Nedir-Süspansiyon Ne İşe Yarar?

ABONE OL

Otomobillerde bulunan parçalar içerisinde yer alan süspansiyon, önemli görevi yerine getirmektedir. Bir aracın istenilen konfora sahip olabilmesini sağlamak için süspansiyon sistemine ihtiyaç vardır. Aşağıda süspansiyonun ne demek olduğu ve ne işe yaradığı açıklanmıştır.

Süspansiyon Nedir?

Süspansiyon, otomobilin içindeki konforun sağlanmasına yarayan sistemdir. Yolda bulunan tümsekler, çukurlar ya da herhangi bir engelden geçerken yolun olumsuz koşullarına karşı araç içerisindeki konfor süspansiyon sistemi sayesinde artırılarak aracın sarsılmasını ve savrulmasını önler.

Süspansiyon Ne İşe Yarar?

Süspansiyon sistemi sayesinde araç çukur ve kasislerden geçerken titreşimin azalması sağlanmış olur. Bunun dışında araç virajlara girerken ya da herhangi bir dönemeçten geçerken süspansiyon sistemi sayesinde sarsılmaz ve savrulmaz, bu hem sürücü konforunu artırmış hem de araç güvenliğini sağlamış olur. Süspansiyon tüm bu görevleri yerine getirirken birkaç parçadan oluşan sistemi harekete geçirir. Aşağıda süspansiyon sisteminin parçaları belirtilmiştir.

Süspansiyon Parçaları Nelerdir?

  1. Yaylar

Süspansiyon sisteminin en önemli parçası yaylardır. Yayların görevi tekerleklerin yola temas halinde olmasını sağlamaktır. Aracın türüne göre yayların kullanıldığı yerler değişiklik gösterebilir. Örneğin eski tip otobüslerde ve kamyonlarda yaylar yaprak şeklinde, yolcu otobüsleri ve binek otomobillerde ise helisel olarak tercih edilmiştir. 

  1. Amortisör

Amortisör, yaylar ile birlikte çalışır. Yayların hareketi sırasında amortisör dengeyi sağlamakla görevlidir. Yayların açılması ve kapanması esnasında tek tesirli amortisörler sadece bir görev üstlenirken, çift tesirli amortisörler hem açılma hem kapanma sırasında görev alır.

  1. Kollar

Süspansiyon sistemi içerisinde kullanılan kollar halk arasında askı olarak da bilinir. Yay ve amortisörü aracın şasesine sabitlemeye yarayan bu parça tekerleklerin yere düz basmasına da yardımcı olur.

  1. Denge Çubukları

 Stabilizatör olarak da bilinen denge çubukları virajlarda aracın savrulmasını önler.

  1. Salıncak Kolları ve Rotiller

Rotillerin görevi aksın salıncağa bağlanmasını sağlamaktır. Bu sayede araç tümsekte geçerken aksı yukarı doğru iter ve bağlantının korunmasını sağlar.

Süspansiyon sistemi otomobillerde hem konfor hem de güvenlik için çok önemlidir. Bu nedenle düzenli olarak bakımının ve kontrolünün yapılması gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursu hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.08.2023

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır

05.05.2021

Tam Kapanmada Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır

24.05.2021

Motor Suyuna Yağ Karışma Nedenleri Nelerdir

05.05.2021

E-Sınava Girerken Yanınızda Getirmeniz Gerekenler Nelerdir