Sürücü Kursları İlk Kez Ne Zaman Hizmet Vermeye Başladı

ABONE OL
Sürücü Kursları İlk Kez Ne Zaman Hizmet Vermeye Başladı

Türkiye’de sürücü kurslarının açılması ilk kez 1980’li yıllarda konuşulmaya başladı. Kursların açılışı ise 1987 yılında oldu. Yani bugün internet üzerinden online gördüğümüz eğitimler, girdiğimiz e-sınav tamamen uzun uğraşlar ve çabalar sonrasında bugünlere kadar geldi.

Özel sürücü kursların açıldığı ilk dönemde her yerde olmadığından dolayı İl ve İlçelerdeki Trafik Tescil Müdürlükleri ehliyet veriyorlardı. Tüm il ve ilçelere özel kursların açılmasından sonra Emniyet Genel Müdürlüğünün ehliyet verme dönemi de tamamlanmış oldu.

Ehliyetin Emniyetten alındığı dönemlerde, ehliyet almak isteyen bir kişi öncelikli olarak bu isteğini bildirir ve önce yazılı sınava girer ardından direksiyon sınavına girerdi. O dönemde sınava girecek olan kişilerin nasıl ve ne şekilde eğitim almaları gerektiğine dair hiçbir düzenleme yoktu. Yani herkes kendi imkanları doğrultusunda eğitim alır ve sınava girerdi.

Sürücü kursları ilk yıllarında tamamen Türk usulü bir düzenlemeye sahipti ve doğal olarak birçok konuda eksiklik ve hatalar bulunuluyordu. Zamanla kapsamlı araştırmalar yapılarak Türkiye şartlarına uygun düzenlemelerin yapılması gerekti.

Sürücü kurslarının ilk yıllarında mevzuattaki birçok yetersizlikten dolayı aksaklıkla yaşanıyor ancak sürekli olarak yenilemeler yapılarak olumsuzluklar geçte olsa giderilmeye çalışılıyordu. Şimdi geriye dönere eski yıllara baktığımızda sürücü kursları kendilerini baya geliştirmiş olsa da halen beklenen ve istenilen düzeyde midir? Bu halen tartışma konusudur.

Şu Anki Düzenleme Neleri Getirmiştir?

Şu an ehliyetlerde yapılan düzenleme 2016 yılında yürürlüğe girdi ve o tarihten sonra da yapılan ilk şey sınavların online olarak yapılması oldu. Sürücü adayı şimdi gireceği sınava online olarak katılım sağlıyor ve bu da sistemin çok daha hızlı bir şekilde tamamlanmasına imkan tanıyor. Yeni yasayla birlikte yapılan düzenlemelerden birisi de eskiden ömürlük denilen ehliyetlerin günümüzde artık olmadığıdır. Yani her ehliyet sahibi ehliyetinin sınıfına göre yenilemek zorunda. Bu süre 5 yıl ile 10 yıl arasında değişiklik gösteriyor.

Son olarak ise ehliyet sınıflarının sayısındaki artıştan bahsedebiliriz. Eskiden ehliyet gerektirmeyen bazı araçlar mutlaka kendi sınıfında ehliyet olmadan kullanılmaması gerekiyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilmek için https://www.surucukurslari.com/adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.11.2021

Kışlık Lastikler Hangi Araçlarda Zorunlu Değildir

22.04.2021

Yeni Dacia Sandero Stepway 2021 İncelemesi

10.06.2021

2022 Adım Adım Ehliyet Alma Rehberi

29.04.2020

Denizli Sürücü ve Ehliyet Kursları