Şanzıman Yağı Nedir? Ne İşe Yarar

ABONE OL
Şanzıman Yağı Nedir - Ne İşe Yarar

Mekanik parçalardan oluşan araçların aşınma ve korozyona karşı korunması, aracın uzun ömürlü olarak kullanılması açısından son derece önemlidir. Şanzıman sistemi, aşınmaya ve korozyona karşı korunması gereken önemli bileşenlerden biridir. Bu sistemin sorunsuz çalışması, araç performansını etkilediği gibi güvenli bir sürüş deneyimi de sağlar. Şanzıman yağı da bu sistemin korunmasını ve kusursuz çalışmasını sağlayan bir faktördür.

Şanzıman Yağı Nedir?

Şanzıman yağı, araçların şanzıman sistemindeki bileşenlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere özel olarak formüle edilmiş bir tür motor yağıdır. Şanzıman sistemi, aracın motorundan gelen gücü tekerleklere ileten bir mekanizmadır ve bu süreç sırasında dişliler, rulmanlar, debriyajlar gibi bileşenlerin bir arada çalıştığı bir mekanizmaya sahiptir. Şanzıman görevi sebebiyle sürekli olarak ağır yüklere maruz kalır. Bu nedenle şanzıman yağı, araç performansı açısından büyük öneme sahiptir. Şanzıman yağı, bileşenlerin sürtünmesini azaltarak iş birliği içinde çalışmalarına destek olur.

Şanzıman Yağı Ne İşe Yarar?

Şanzıman yağı, aracın güvenli bir biçimde performans göstermesini destekler. Şanzıman yağı işlevleri sebebiyle araçların performansını önemli ölçüde etkiler. Şanzıman sisteminde yer alan parçaların sağlıklı bir biçimde çalışmasını destekleyen şanzıman yağının görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şanzıman sistemi içindeki hareketli parçalar, temas etmeden önce yağ ile kaplanır. Bu yağ tabakası, sürtünmeyi azaltarak parçaların aşınmasını minimuma indirir.
  • Şanzıman işlem sırasında ısınır. Şanzıman yağı, ısının etkili bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olur, böylece aşırı ısınma riskinin ortadan kaldırılmasına olanak sağlar.
  • Şanzıman yağı, bileşenlerde kullanım sonucu biriken tortu, kir ve metal parçacıklarını yakalar. Bu sayede şanzımanın iç mekanizmasının temiz ve sağlıklı kalması sağlanır.
  • Şanzıman içindeki metal yüzeylerin paslanmasını ve korozyonu önler. Bu, şanzıman sisteminin uzun ömürlü kullanılmasına destek olur.
  • Şanzıman yağı, vites değişimlerinin daha yumuşak ve sorunsuz gerçekleşmesine yardımcı olur.

Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir?

Kullanım sonucu şanzıman yağı kirlenerek özelliklerini kaybedebilir. Bu nedenle araçlarda düzenli olarak şanzıman yağı değişimi yapılması gerekir. Araç üreticisinin belirttiği periyotlara uygun olarak yağ değişimi yapmak, şanzıman sisteminin düzgün çalışması ve uzun ömürlü olması açısından fayda sağlar. Araçların şanzıman yağı, genellikle 60 bin kilometrede değiştirilebilir.

Araçlarda yağ değişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.07.2021

2022 Infiniti Qx60 İncelemesi

17.08.2020

Alkol Sınırı Nedir

24.09.2020

Acil Durum Asistanı Nedir

01.06.2020

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir