Radyatör Nasıl Çalışır

ABONE OL
Radyatör Nasıl Çalışır

Araç çalıştığında motor muazzam bir şekilde ısı üretmeye başlar. Bu ısı yer değiştirmediğinde ise motorun parçalarına doğal olarak da kendisine zarar vermeye başlayacaktır. Motor işini yaparken, motorun oluşturduğu fazla ısıyı emmek için tasarlanmış soğutma sıvısı yani antifirizde ısınmaya başlar. Antifriz kaynama noktasına yaklaşmaya başladığında, radyatör hortumuyla radyatöre bırakılır.  

Sıvı ısındıkça genişlediği için basınç yaratır. Soğutma sistemi belirli bir basınç noktasına ulaşırsa, radyatör kapağı, buharı açan ve serbest bırakan bir tahliye vanası görevi görür. Antifriz yeterince soğuduktan sonra başka bir hortum aracılığıyla motora geri gönderilir.

Arızalı Radyatör Belirtileri

Radyatör bir araçta düzgün çalışmıyorsa, çok ciddi bir sorun haline gelebilir. Radyatörün sorunlarını bilmek, pahalı arıza onarımlarını ve güvenli olmayan sürüş durumlarını önleyebilir. Bunun için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.

Arabanın Aşırı Isınması

Araç sürekli aşırı ısınırsa, bu radyatörün arızalandığının bir işaretidir. Radyatörün tek işlevi motoru ve şanzımanı soğutmaktır. Radyatör görevini yerine getirmezse, motorun yarattığı ısı yer değiştiremez. Bu, arabanın aşırı ısınmasının ana nedenlerinden biridir.  

Antifriz Sızıntısı

Antifriz sızıntısının tespit edilmesi kolaydır. Parlak sarı, yeşil veya kırmızı renkte olan bu sıvı araç park halindeyken aracın altında oluşursa kaçak söz konusudur. Antifriz, motor bloğu, su pompası, radyatör ve hortumlar dahil sistemin herhangi bir yerinden sızabilir.  

Radyatörde Çamur Oluşumu

Araçtaki soğutma sıvısı paslı veya yağlı bir renge sahipse, bu radyatörde bir sorun olduğu anlamına gelir. Radyatörde çamur oluştuğunda antifriz renk değiştirir. Bu, radyatör paslandığında veya korozyon şanzıman yağının soğutma sıvısı ile karışmasına neden olduğunda meydana gelir. Sorun buysa motor ve şanzıman sorunlarını ortadan kaldırmak için radyatör değişimi gerekir.

Motordan Gelen Beyaz Duman

Kaputun altından veya egzoz borusundan gelen beyaz duman, antifirizin kaynadığının ve sistemdeki basıncın düzgün şekilde salınmadığının bir işaretidir.

Radyatör kapağı düzgün çalışmazsa, antifriz ısınır ve genişler, ancak basınç boşaltılamaz.  

Düşük Soğutma Sıvısı

Antifriz seviyesi sürekli düşükse soğutma sistemindeki radyatör gibi bileşenlerden biri sızdırıyor demektir. Antifriz sızıntısı olan araçların, motorda ve şanzımanda onarılamaz hasar oluşmadan hemen onarılması gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.06.2023

Ehliyet Sınav Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim

01.06.2022

Trafik Kazası Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir

09.06.2023

Dozer Ehliyeti Hangi Sınıf? Dozer Ehliyeti Fiyatları

07.09.2020

Spor Lastiklerle Standart Lastikler Arasındaki Fark Nedir