Plakanın Rolü ve Anlamı Nedir

ABONE OL
Plakanın Rolü ve Anlamı Nedir

Otomobil plakaları, tek tek araçların tanımlanmasını sağlar. Suçlara ve kazalara hızlı müdahalede yardımcı olduğu için her aracın kendisi için özel bir plakası vardır. Birkaç tür plaka vardır, renkleri ve boyutlar aracın türüne ve uygulamasına bağlı olarak değişir. Genel plakalar, Karayolu Taşıma Araçları Yasasına göre sınıflandırılır ve her birinin resmi bir adı vardır.

Özel kullanım ve iş kullanımı için farklı renkler

Plakalarda renkler, özel kullanım ve resmi amaçlı kullanıma ayrılmıştır. Örneğin, araba tescil numarası işaretinin özel kullanımında beyaz zemin üzerine siyah harfler kullanılırken, resmi kullanımda siyah arka plan üzerinde beyaz harfler kullanılır.

Özel Plaka Nedir?

Yukarıdakilere ek olarak, özel plakalardan da bahsedilebilir. Özel plakalarda zemin rengi ve harflerin rengi yine aynı olsa da plakalarda isim de olabilir. Özel plaka hazırlanırken de tek olması gerekir. Yani bir isme verilmiş olan plakanın aynısı başkası için verilmez. İsme özel olan plakalar ayrı vergiye tabidir. Bu nedenle her yıl bu plakalar için vergi verilmesi zorunludur. 

Elçilik Tarafından Verilen Yeşil Plaka

Her ülkedeki büyükelçilikler ve uluslararası kuruluşların talebi üzerine Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmiş bir plaka bulunmaktadır. Plakanın rengi yeşil zemin üzerine beyazdır. Elçilik plakalarının ortasındaki rakam ise CC, CD, CG ve CM olur.

Yeşil plakaların çok büyük avantajları vardır. Ancak bu plakaların mutlaka büyükelçi ya da büyükelçilik personeli tarafından kullanılması gerekir. Yeşil plakalı bir araç polis tarafından durdurulamadığı gibi aramalara takılmaz ve gümrüklerde bekletilmez.

Yeşil Plakaların Ortasındaki Harflerin Anlamı Nedir?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi plakanın ortasındaki harflerinde kendi içerisinde anlamları vardır. Bu anlamlar aracın içerisinde kim olduğunu ve kime tahsis edildiğini gösterir.

  • Yeşil Plaka CC: Konsolos(Corps consulaire)
  • Yeşil Plaka CG: Konsolosluk İdari ve Teknik Personel
  • Yeşil Plaka CD: Büyükelçi(Corps Diplomatique)
  • Yeşil Plaka CM: Büyükelçilik İdari ve Teknik Personel

Askeri Plakalar

Askeri araçların plakaları 6 haneli bir sayıdan oluşur. İlk hanede rakamlarına göre su sınıflandırma yapılır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.11.2021

Yüksek Kilometre Yağı Nedir? Normal Yağ ile Arasındaki Fark Nedir

09.06.2021

Ehliyet Nasıl Çıkarılır? 2022

24.11.2021

Bahçelievler Sürücü Kursları - Bahçelievler Ehliyet Kursları

27.11.2020

Akü Çıkarılınca Veriler Silinir mi