Otonom Araç Türleri Nelerdir

ABONE OL
Otonom Araç Türleri Nelerdir

Otomobilleri değerlendirirken uluslararası mühendislik organizasyonları açısından sınıflandırmak gerekiyor. Yani bu durumu mobil telefonlar gibi düşünebilirsiniz. Mobil telefonlar özelliklerine göre basit, akıllı gibi tanımlanıyor. Otonom araç türleri de aynen bu şekilde sınıflandırılmıştır.

Durumu daha çok açık hale getirmek için şu şekilde belirtebiliriz. Otonom araçlar sınıflandırılırken 6 farklı seviye ele alınmıştır. Bu sınıflar 0’dan başlar ve 6’ya kadar çıkar.

Sıfır Seviye Otonom Olmayan Araçlar

Otonom olmayan araçlar dediğinizde muhtemelen hepinizin kullandığı araçlardan bahsediyorsunuz demektir. Çünkü bu tip araçlarda her şeyi siz kendiniz yönetmeniz gerekir.

Bir Seviye Otonom Araçlar

Bu tip araçlarda araç sürücü tarafından yönlendirilir, ancak bazı durumlarda araç sürücüyü desteklemektedir. Örneğin manevra ve hızlanma bunlardan birkaçıdır.

İkinci Seviye Otonom Araçlar

Bu tip araçlarda hızlanma, yavaşlama ya da manevra gibi sürücü destek sistemlerinden en az bir tanesinin otomatik olması gerekir. Yani bu tip araçlara örnek verecek olursa sürücünün ellerinin direksiyonda ayaklarının da pedalda olmaması gerekir. Sürücü bu tip araçlarda her an müdahaleye hazır olmalıdır.

Üçüncü Seviye Otonom Araçlar

Bu tip araçlar yukarıdakilere göre daha akıllı sistemlerle donatılmıştır. Örneğin aracınızla cep telefonu üzerinden yazışabilirsiniz. Üçüncü seviye otonom araçlarla dördüncü seviye otonom araçlar birbirine karıştırılabilir. Üçüncü seviye araçlarda sürücüye her zaman ihtiyaç vardır, ancak aracın güvenlik fonksiyonları aracın kendisi tarafından yürütülür.

Dördüncü Seviye Otonom Araçlar

Dördüncü seviye otonom araçlarda direksiyon başındayken kestirebilirsiniz. Çünkü siz uyurken tüm kontrolde aracın kendisinde olacaktır. Araç hareket ettiği süre içerisinde yolu gözlemler ve güvenlik fonksiyonlarını ayarlar. Ancak araç sizin için gerekli tedbirleri alıyor olsa da yine de bazen ortam yeterli olmayacağından pek güvenmemek gerekir.

Beşinci Seviye Otonom Araçlar

Bu araçlara bindiğinizde ilk fark edeceğiniz şey direksiyon simidinin olmamasıdır. Çünkü araç emin olun sizden çok daha iyi kullanacak. Beşinci seviye araçlarda araç bir insanın yapabileceği tüm tepkilere sahip olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi otonom araçların tamamı kendi sınıfı içerisinde en iyi sürüş konforuna sahiptir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.05.2020

Ford v Ferrari Film Fragman İzle - Konusu - Oyuncu Kadrosu

08.11.2021

H Ehliyet Nedir, H Ehliyet Nasıl Alınır

13.05.2020

Kırıkkale Sürücü ve Ehliyet Kursları

19.11.2021

Esnaf İçin En İyi Araç Tipi Hangisi