Oto Lastik Ömrü Ne Kadar?

ABONE OL

Otomobillerdeki çoğu parçanın belli bir ömrü vardır. Bazılarının süresi kullanıcıyla ilgili olurken bazılarının ki ise kendi kendine sınırlıdır. Lastiklerin ömrü ise bunların ikisini de kapsayan bir durumdur. Yani otomobilinizi olması gerektiği gibi uygun şartlarda kullanırsanız muhtemelen lastiklerinizi son kullanma tarihine kadar taşıyabilirsiniz.

Lastikler otomobilin yer ile temasını sağlayan en önemli parçadır. Bunun içinde mutlaka lastiklerin bakımlı, yıpranmamış ve mevsimine uygun olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bir lastik ortalama olarak 400 kg’lık bir yükü taşıyabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle zaten güçlü bir yapıya sahip olan lastiklerinizi ne kadar iyi kullanabilirseniz aracınızın performansına da o kadar çok etki edebilirsiniz.

Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Tüm lastikler için ortalama bir sayı verecek olursak 100 bin km ya da 5 yıl olarak belirtebiliriz. Bunun üzerinde süre boyunca lastiklerin kullanılması risk içerir. Otomobiller sınıfına göre muayeneden geçmek zorundadır ve muayene esnasında ilk dikkat edilen yerlerden birisi de lastiklerdir. Yani lastiklerin dişleri olması gereken ölçülere sahip değilse aracın kullanılmasını riske sokar ve mutlaka değiştirilmesi için muayeneden geçirilmez.

Lastikler kauçuktan yapılır ve içindeki malzeme zamanla özelliğini kaybetmeye başlar.  Frene basma zamanlamanız ve şekliniz ise lastiklerin aşınmasında önemli bir etkiye sahiptir. Lastik incelmeye başladıkça yere tutunma oranı da düşecektir. Bu nedenle 5 yılını doldurmuş olan lastiklerde çatlamalar meydana gelmeye başlar. Çatlak bir lastikle devam etmek tehlike yaratacağından dolayı mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Lastiklerin kullanım sürelerini belirleyen önemli faktörlerden birisi de mevsimine uygun olarak kullanmaktır. Örneğin yazlık lastikleri kışın kullanmak güvenlik açığı oluştururken lastiğin ömrünün de kısalmasına neden olacaktır. Aynı şekilde kışlık lastikleri yazın kullandığınızda lastiğin yapısını bozarsınız ve bir sonraki kış lastikler işlevini yerine getiremez.

2022 Lastik Fiyatları

Lastiklerin ömrünün 5 ile 100 bin kilometre olduğunu belirttik. Dolayısıyla yeni bir lastik almanın maliyetli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden sürücülerin otomobillerindeki lastiklerini mutlaka uygun şartlarda ve uygun şekilde kullanması bu sayede zamanından önce lastik değiştirmek zorunda kalmaması önemlidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.04.2023

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır

12.11.2021

Hava Yastığı Lambası Neden Yanar? Nasıl Söndürülür

07.07.2022

Uzun Yol Öncesi Araç Bakımı ve Kontrolleri Nasıl Olmalı

08.09.2022

Ön ve Arka Fren Balata Değişimi Nasıl Yapılır