OLED Teknolojisinin Otomobillerde Kullanımı

ABONE OL
OLED Teknolojisinin Otomobillerde Kullanımı

OLED teknolojisi ilk olarak telefonlar ve TV'lerde kullanılmaya başlanmıştı. Gelişen teknolojiyle birlikte daha sonra birçok ekran sisteminde kullanılırken günümüzde otomobillerde de kullanılmaya başlanmıştır.

OLED Nedir Ve Nasıl Çalışır?

OLED, Organic Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmasıdır. Bir OLED'in çalışma şekli LED'e benzer. LED, iki katmanlı bileşik yarı iletken malzeme arasından bir elektrik akımı geçtiğinde ışık üretir. Bu katmanlardan biri elektronlarda bir fazlalık, diğer katmanda bir eksiklik şeklindedir.  Elektronlar, fazla katmandan bağlantı boyunca akarken, ekstra enerjilerini ışık şeklinde serbest bırakır. OLED, bileşik yarı iletken malzemenin organik, karbon bazlı bir malzeme ile değiştirilmesi dışında LED sistemiyle aynı şekilde çalışır.

OLED Teknolojisinin Kullanımları ve Faydaları

Bugün, OLED teknolojisinin otomobillerde iki temel kullanımı vardır. Birincisi arka lambalar ikincisi ise bilgi-eğlence sistemleri ve dijital ekranlar.

Arka lamba konusunda Audi ve BMW, OLED teknolojisini ilk kez kullananlar olmuştur.  Audi şu anda Q5 ve SUV gibi birçok modellerinde OLED teknolojisini kullanıyor.

OLED aydınlatma teknolojisinin bir başka faydası da kontrol edilebilir olmasıdır. Örneğin; Audi’nin Q5 modelinde kullanılan yeni dijital OLED arka lambalarının her biri ayrı ayrı kontrol edilebilen 18 bölüme ayrılmıştır. Bu sayede dinamik modda arka lambalar diğer modlara göre daha farklı yanar.

OLED ekranlar, kullanılmadıklarında kendilerini kapatabilirler. LED ekranlardan çok daha yüksek bir kontrast oranı oluşturan, kendinden aydınlatmalı pikselleri vardır.

OLED ekranların en büyük sorunu ise görüntü tutma özelliğinin olmamasıdır. Yani belli bir görüntü çok uzun süre boyunca OLED ekrandan gösterilirse bu durumda ekranın yanması söz konusu olabilir.

Giderek daha gelişmiş OLED teknolojilerinin hem dış aydınlatma tasarımında hem de otomobilin içindeki bilgi-eğlence ekranlarında rol oynamaya devam etmesi bekleniyor. Ancak bundan sonraki sistemin ne olacağı konusunda henüz bir fikir yok. Fakat şunu söyleyebiliriz ki OLED ekranların ince yapısı, çeşitli biçimlerde bükülme ve esnekliğiyle birleştiğinde, onları otomobilin iç mekanında kullanılması için daha ideal hale getiriyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/  adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.05.2021

Sürücü Kursu Kayıtları Ne Zaman

09.09.2022

Araç Hararet Yaparsa Nasıl Müdahale Edilmeli

31.08.2020

U Dönüşü Cezası Nedir ve Ne Kadardır

03.06.2021

Trafikte Durma, Duraklama ve Parketme