NASA, Elektrikli Araçları 5 Dakikada Şarj Ediyor

ABONE OL
NASA, Elektrikli Araçları 5 Dakikada Şarj Ediyor

Elektrikli otomobiller, 2023 itibarıyla piyasaya daha fazla sayıda girmeye hazırlanıyor. Özellikle TOGG’un 2023 yılında Türkiye’de satılacak olmasından sonra bu hareketlilik daha fazla artacakken sürücülerin kafasında özellikle bu araçların nasıl şarj edileceği ve şarj süresinin ne kadar olacağı sorusu bulunuyor.

Elektrikli otomobillerin şarjları konusunda hizmet verecek birden fazla firma var, ancak son dönemde karmaşık ısı transfer sistemi elektrikli araçların şarj süresiyle ilgili yeni bir gündemi oluşturdu.

Isı transfer sistemi, başlangıçta uzayda uygun sıcaklığı korumak için geliştirilmişti, ancak araştırmayı yapan ekip teknolojin Dünyada ’da uygulanabileceğine dair bilgileri keşfettiler.

Şu an elektrikli araçlarda bulunan lityum iyon piller, şarj edilmesinden kaynaklanan ısı şarj cihazlarının ev tipi şarj cihazları için 30 amper ve hızlı şarj istasyonları için 350 amper ile sınırlı. Bu da yaklaşık olarak 20 dakikayla birkaç saat arasında değişen şarj süresi anlamına geliyor. Yani bu yakıtla çalışan bir aracın yeniden doldurulması için gereken süreden daha çok.

Şarj Cihazlarının Akımının 4,6 Katını Sağlayabilir

Aşırı soğutmalı akışlı kaynatma şeklinde bilinen bu yeni teknik sayesinde piyasa da bulunan şarj cihazlarının yaklaşık 4,6 katı hız sağlanabilir. Bu da bir aracın yaklaşık olarak 5 dakikada şarj edilebileceği anlamına gelir. Şu an için 20 dakika ile birkaç saat arasındaki bu değişkenlikle 5 dakikalık bir süreyi kıyasladığımızda ortaya çok ciddi bir sonucun çıkacağını söyleyebiliriz.

Amerika’daki Purdue Üniversitesinde araştırma yapan bir ekip yüksek yük taşıyabilen kabloların güvenli bir şekilde soğutulması için akış kaynama ve yoğunlaşma deneyi yaparak bu tekniği buldu.

NASA, şu ifadelere yer verdi: "Bu teknoloji, Dünya'da elektrikle çalışan bir arabaya sahip olmayı daha kolay ve daha uygulanabilir hale getirebilir. Bu yeni teknolojinin uygulanması, bir aracı şarj etmek için gereken sürenin benzeri görülmemiş bir şekilde azalmasına neden oldu ve elektrikli araçların dünya çapında benimsenmesinin önündeki en önemli engellerden birini ortadan kaldırabilir."  

Üniversite, şu anda bu yeni tekniği daha ileri götürebilmek için ortak arıyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.07.2021

2022 Yeni Kasa Peugeot 308 İncelemesi

08.09.2020

Klima Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir

02.06.2021

2021 Yeni Peugeot 308 İnceleme

27.04.2022

Ağrı Taşlıçay Sürücü Kursları - Taşlıçay Ehliyet Kursları