Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır, Kaç Yılda Bir Değişir

ABONE OL
Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır - Kaç Yılda Bir Değişir

Otomobillerde bulunan motorun hayati ihtiyacı olan yağ, periyodik olarak değiştirilmek zorundadır. Hangi aracın motor yağının ne zaman değişeceği ise araca göre değişkenlik gösterir. Genel bakışa göre araçların yağ değişimleri her 10 bin kilometrede yapılır. Yağ değişim esnasında yağ filtresi ve diğer filtrelerinde değiştirilmesi önemlidir.

Otomobilin yakıt tüketiminde önemli rol oynayan motor yağı, aracın daha iyi performans gösterebilmesi açısından da önemlidir.

Araç yağı değişimi nerede yapılır? sorusunun yanıtını birkaç şekilde yanıtlayabiliriz. Aracın modeline göre değişim yetkili ve özel servislerde yapılabilir. Yetkili servisler genellikle garanti kapsamı içinde bulunan otomobillerde ya da bütçe sorunu çekmeyen kişiler tarafından tercih edilir.

Motor yağı değişimi faydaları saymakla bitmez, ancak bu değişimi bir gereklilik olarak değil zaruriyet olarak değerlendirmek gerekir. Bunun için hiçbir sürücünün motor yağını değiştirmemek gibi bir lüksü yoktur.

Motor yağı değişimi kaç kmde yapılır? sorusunun yanıtını genel olarak yukarıda verdik. Peki, bu yağın değişimi nasıl yapılır?

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Motor yağı değişimi denildiğinde aslında basit gibi algılanıyor olsa da bu değişim sadece motorun kapağını açıp içine bir bidon yağ dökmekten ibaret değildir. Motor yağı motorun yedek bir parçasıdır. Bunun için değişim öncesinde aracın soğuk olması gerekir. Aracın yağ haznesini alt bölümdeki tıpadan açılarak içerideki eski yağın iyice boşaltılması gerekir. Yağ kendi kendine aktığı gibi bazı tamir servislerinde motor yağının boşaltılması için özel cihazlarda bulunmaktadır. Bu cihazları kullanmak içerideki pisliğinde alınmasını sağlayacağından yağın kendi kendine boşalmasından daha iyidir.

Aracın eski yağı boşaltıldıktan sonra artık yeni yağın eklenmesine geçilebilir. Bunun için altta açılan tıpanın tekrardan kapatılması gerekir. Bu sayede yukarıdan eklenen yağ aşağıdan tekrar dökülmemiş olur. Yukarıdan yağ ekleme işlemi bittikten sonra kapak kapatılır ve bir süre bekleyerek yağın akıp akmadığı kontrol edilmiş olur.

Motor Yağı Değişmezse Ne Olur?

Yukarıda çok kez belirtmiştik yağ değiştirmezsek diye bir şey yoktur. Eğer aracın motoruna yağ konulmazsa bu durumda metal birbirine sürtünür ve korozyon meydana gelir. Motor içindeki parçalar aşındıkça sorun çok daha büyük olabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere  https://surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.03.2023

Araç İçinde Bulunması Gereken Belge ve Malzemeler Nelerdir

20.02.2023

123/5 Trafik Cezası Nedir, Ceza Tutarı Ne Kadar

08.10.2020

Ateşleme Bobini Nedir

07.01.2022

Deri Döşemedeki Çatlaklar Nasıl Giderilir