Mazda Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

ABONE OL
Lamborghini Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

1984 yılında Mazda adını alacak otomobil markası 1920 yılında Japonya’nın Hiroşima kentinde kurulduğunda adı Toyo Cork Kogyo Co. Ltd idi. Kurulduğu ilk zamanlarda makine takımları üreten Mazda ilk araç üretimini 1931 yılında Mazda-Go ile yaparak otomotiv sektörüne üretici olarak adımını attı. Yaklaşık 7 sene sonra başlayan İkinci Dünya Savaşı’nda Japon ordusu için silah üretimi yapan Mazda bir sonraki araç üretimi için uzun yıllar beklemek zorunda kaldı.

Mazda R30 modeli 1960 yılında piyasaya sürüldü, yerel çapta büyük beğeni topladı. Mazda var olan diğer otomotiv firmalarından farklılaşmak adına 1962 yılında diğer içten yanmalı motorlardan farklı olarak kenarları yayvanlaşmış üçgen şeklinde döner pistonlar kullanılan Wankel döner motorunun geliştirilmesine yönelik önemli mühendislik çalışmalar yaptı. 1967 yılında da Wankel motorlu ilk araç olan Mazda Cosmo modelini piyasaya sürdü ve bu aracın üretimi 1996 yılına kadar devam etti. Wankel motor ile beraber şık ve güvenli üretimleri sayesinde Mazda hızlı bir şekilde otomobil ihraç etmeye devam etti, diğer pazarlara da yayıldı. 1970 yılına gelindiğinde Mazda resmî olarak Amerikan pazarına girdi. Oldukça büyük başarı elde eden Mazda Kuzey Amerikalı müşterileri için 2 kişilik oturma yeri ve arkada kasası bulunan Mazda Rotary Pickup’ı üretti. Wankel motora olan rağbet giderek artarken Mazda bunu yalnızca binek otomobillerde değil otobüs ve pikap kamyonetlerde de kullanarak tüketicisine sundu. Ancak Wankel motorun avantajı pek uzun sürmedi 1973 yılında yaşanan petrol krizi ve Wankel motorun görece fazla yakıt tüketmesi gözden düşmesine sebep oldu. Buna rağmen Wankel motordan tam olarak vazgeçmeyen Mazda 1978 yılında spor otomobil kategorisinde yer alacak olan RX-7 modelini piyasaya sürdü. Bunu 1989 yılında üretilen MX-5 modeli takip etti. Bu iki araç spor araç konseptini canlandırdığı için büyük beğeni topladı.

1979 yılında Ford Motor Company ile ortaklık anlaşması imzalayan Mazda çok sayıda projeye imza attı. 1989 yılında Mazda Probe modeli piyasaya sürüldü. 1991 yılında Mazda için bir ilk olan 2 kapılı arazi aracı Mazda Navajo piyasaya sürüldü. 2000’li yılların başından günümüze kadar Mazda 3, Mazda 5, Mazda 6, Mazda CX-3, Mazda CX-5, Mazda MX-5 modellerinin üretimini yapan Mazda’nın Japonya’da 2 ve yurt dışında 18 üretim tesisi bulunmaktadır. Hiroşima’da bulunan fabrika yaklaşık olarak 500 bin üretim kapasitesine sahiptir ve bu özelliğiyle dünyanın en büyük merkezlerinden biridir.

https://www.surucukurslari.com

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2023

Ehliyet Kursu Ne Kadar Sürer? 2021

02.11.2022

Hatchback ve Sedan Nedir? Aralarındaki Fark Nedir

01.07.2022

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır, Kaç Yılda Bir Değişir

29.06.2022

Araç Muayenesinde Hafif Kusurlar Nelerdir