LPG Motora Zarar Verir mi

ABONE OL
LPG Motora Zarar Verir mi

LPG'ye geçişten sonra motor yanma süreci çok daha temiz olur. Bir benzinli motor LPG ile çalışacak şekilde dönüştürüldüğünde, aşağıdaki sistemlerden biri tercih edilir ve bu da aracın modeline ve markasına göre değişiklik gösterebilir.

Tek Nokta Sistem

Tek noktadan çalışan sistemde gazın, hava filtresine yakın giriş manifoldunun başlangıcına takılan bir gaz karıştırıcı halkasından kendi indüksiyon döngüsü altında motora emildiği ve daha sonra dağıtıldığı çok basit eski tip bir sistemdir.

Çok Noktalı Sistem

Her bir silindirin ilgili benzin enjektörüne mümkün olduğunca yakın monte edilmiş kendi ayrı gaz enjektörüne sahip olduğu sistemdir. Bu tip enjektörler, silindirlerin sayısına ve oluşumuna bağlı olarak hepsini aynı anda, 2 veya 3'lü gruplar halinde enjekte eder.

Tam Sıralı Sistem

Şu anda LPG’Li otomobillerde en fazla kullanılan tam sıralı sistemdir. Çok noktalı sistemde olduğu gibi her silindir için bir enjektörden oluşur, ancak bu enjektörler orijinal benzinli enjektörlerin enjeksiyon sırasını taklit eder, bu da orijinal benzinli motorun özelliklerini, performansını ve sürülebilirliğini korur ve entegre olur.  

LPG ile dönüştürülmüş bir motorda benzin enjektörleri, motor benzinden gaza geçerken emülatörler tarafından kapatılır daha sonra gaz enjektörleri benzin enjektörlerinden devralır.

LPG, tankta sıvı şeklinde depolanır, daha sonra buharlaştırıcı bileşen aracın soğutma sistemine bağlanır. Bunun iki işlevi vardır; soğutma sisteminden gelen ısı yoluyla sıvıyı bir gaz buharına çevirmek, yaklaşık 250 kat genişlemesine neden olmak ve ayrıca gaz basıncını yaklaşık 0,7 – 2,5 bar basınçta güvenli ve düşük bir değişken basınca düşürmek için hazırdır. Gaz enjektörleri yoluyla motora enjekte edilebilir.

LPG sistemleri doğru bir yerde özellikle yetkili servislerde yapıldığında araca hiçbir sakıncası yoktur. Tam sıralı olan sistemlerde araç ilk olarak benzinle çalışıp motor belli bir ısıya geldikten sonra otomatik olarak LPG’ye geçeceğinden motorun zarar görmesi engellenmiş olacaktır. Bu tipteki sistemler kullanılırken aracın benzin deposunda mutlaka yakıt olması gerekir. Eğer yakıt bulunmuyorsa araç ilk çalışmayı benzinle yapamayacağından dolayı çalışmayacaktır. Aracın bu şekilde çalışması sayesinde motorun kurumasının da önüne geçmiştir.

Tek noktadan LPG sistemleri ise karbüratörlü motorlarda tercih edildiğinden dolayı hem sistem daha basittir hem de istenilen zamanda araç LPG ile ya da benzinle çalıştırılabilir.

Otomobiller hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.01.2021

İstanbul İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi Veren Yerler

06.09.2021

E Segmenti Araç Nedir

27.01.2021

Arızalı Emme Manifoldu Contasının Belirtileri Nelerdir

29.01.2021

Araba Aküsü Neden Boşalır