Lastik Yönü Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Lastik Yönü Nasıl Anlaşılır

Lastikler aracı yolla bağlayan en önemli aksamlardır. Bu nedenle lastik ne kadar iyi ve sağlam olursa aracın yola bağlanması da o kadar güçlü olacaktır.

Lastiklerin kullanım ve raf ömürleri olduğu gibi yönleri de vardır. Her ne kadar bu konuda sürücüler fikir sahibi olmasalar da bir aracın lastiği her tarafa geçirilemez. Yani aracın lastik yönünün doğru olması gerekir.

Lastik yönünü öğrenebilmenin en kolay yolu lastiğin üzerinde bulunan oklardır. Okun ucu lastiğin yönünü gösterir. Yani lastikçi aslında lastiği takarken okun yönüne göre hareket eder. Bunun dışında lastik üzerinde rotation şeklinde bir yazı vardır. Bu yazı da lastiğin yönünü işaret eder.

Sürücüler lastiklerini değiştirirken ya da yeni bir lastik aldıklarında taktırdıktan sonra mutlaka kontrol etmesi gerekir. Bazen lastikçilerde bile bu işlem aşırı yoğunluk esnasında dikkat edilmeyebiliyor.

Lastik Yönü Neden Önemlidir?

Lastiklerin görevleri kusursuz bir şekilde çalışmaktır. Çünkü yere sağlam basmayan, kabak, delik ya da bozuk bir lastikle yola çıkmak, hareket etmek tehlikelidir. 

Lastik yönü yanlış olduğunda araç yola tam olarak tutunamaz ve performans kaybetmeye başlar. Bu da kusursuz ve güvenli sürüş beklentisini ortadan kaldırır.

Araçtaki frenlerin hatasız bir şekilde sıkabilmesi ve aracı durdurabilmesi için lastiklerin sağlam, kaliteli ve mutlaka doğru takılmış olması gerekir. Lastikler frene basıldığı anda aracı sağa ya da sola doğru çektiriyorsa bu durumda lastiklerin yönü yanlış olabilir demektir.

Lastik Yönü Yanlış Takılırsa Ne Olur?

Lastiğin yönünün yanlış olması güvensiz bir sürüş ve araç içerisindeki konforun kaybolması demektir. aşağıda lastik yönü yanlış takılırsa neler olabileceği sıralanmıştır.

  • Fren mesafesi artar.
  • Araç sağa ya da sola doğru çekmeye başlar.
  • Aracın performansı düşer
  • Araç yere tam olarak basamaz.
  • Yağmurlu, karlı ve buzlu havalarda araç kontrolünün kaybedilmesi,

Motosiklet Lastik Yönü Nasıl Anlaşılır?

Otomobiller gibi motosikletlerde de lastik yönü önemlidir, hatta motosiklette bir kademe daha dikkat gerektirir. Çünkü lastiğin yönü ters olduğunda motosikleti kontrolde tutabilmek zorlaşacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.10.2020

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilir mi

28.05.2021

Trafik Kazası Geçirdim Ne Kadar Tazminat Alırım

27.08.2021

A Sınıfı Motosiklet Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınır

17.05.2022

E Devlet Ehliyet (Motorlu Taşıt Sürücü Sertifika) Sorgulama Nasıl Yapılır