KTT ve ERP Çarpma Nedir

ABONE OL
KTT ve ERP Çarpma Nedir

ERP ve KTT çarpma ne demek anlatacağımız bu yazımızla ikinci el otomobil almak isteyen sürücüler daha bilinçli hareket edeceklerdir. KTT, kaza tespit tutanağına verilen isimdir. Trafikte sürücüler otomobilleriyle kaza yaptığında bu durumun belirlenmesi için sistemde kayıt tutulur. Kayıt KTT sayesinde yapılır.

ERP Nedir?

ERP, eksper raporlu çarpma anlamına gelir. Otomobil kaza yaptığında sigorta firması aracın incelenmesi için eksper gönderir. Eksper kazayı tespit etmesi durumunda bu işlem ERP olarak isimlendirilir. 30 bin liralık bir hasarın olduğu aracı sigorta şirketi yaptırmaz. Bunun yerine eksperin vermiş olduğu hasar miktarının ödemesini yapar. Bu işlem ERP olarak isimlendirilir. ERP ağır hasarlı ne demek? sorunun yanıtı da bu şekilde verilmiş olur.

ERP Çarpma Nasıl Yapılır?

ERP çarpma işlemi KTT gibi yapılmaz. KTT yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi tutanak ile yapılır. Tutanağın sisteme işlemesi ise 5 günü bulur. ERP işlemi sigorta firması tarafından yapılır. Bu işlem kaza tespit tutanağına göre daha uzun sürer. ERP işleminde ise dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır.

ERP kaydı olmuş araçlarda kaza miktarı sürücüye ödenir. Bu ödeme işleminde sigorta şirketleri hesaplamayı yaparken orijinal parçayı baz alır. Ancak bazı araç sahipleri orijinal parça yerine ikinci el parça kullanırlar.  

ERP dolu, yıldırım, fırtına gibi hasarlarda ödeme yapabilir ancak belirttiğimiz gibi bu durumun eksper tarafından tespit edilmesi gerekir.

KTT Çarpma Tutar Yok Ne Demek?

İkinci el araç alacaksanız ve kaza tespit tutanağının olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulama sonucunda eğer sonuç yok çıktıysa bu durumda aracın hasarı yok ya da hasar almış fakat kaza tespit tutanağına yansımamış demektir.

Kaza tespit tutanağının kaza sonrasında tutulması zorunludur. Ancak bazı sürücüler bu tutanağı tutmak yerine kendileri el altından anlaşarak çözümü yapabiliyorlar. Bu da bazı durumda KTT sıfır çıkan bir aracın bile hasarının olabileceğini göstermektedir.

İkinci el araç alırken yalnızca sistem üzerindeki sorgulamaya odaklanmak hatalı tercih yapmakla sonuçlanabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.06.2021

Ehliyet Kaybolunca Ne Yapılır? 2022

27.10.2022

Ehliyet Hangi Durumlarda İptal Olur? Ehliyet İptal Sorgulama

19.04.2022

Dazkırı Sürücü Kursları - Dazkırı Ehliyet Kursları

04.03.2022

Meriç Sürücü Kursları - Meriç Ehliyet Kursları