Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır

Klima kompresörü, krank milinden almış olduğu hareketi, klima gazının sıkıştırılması, dolaşım yapmasını sağlamakla yükümlü olan bir parçadır.

Klima sistemi içerisinde çok önemli bir parça olmasından dolayı arıza yapması halinde aracın klimasının çalışması söz konusu olmayacaktır. Klima kompresörü sıcak suyun dolaşımıyla tamamen ayrı çalışmış olduğundan bozulduğunda etkilenecek olan şey aracın soğutma ve ısıtma sistemi olacaktır. Bunun için arıza motora zarar verebilecek bir sorun değildir.

Klima kompresörünün amacı, soğutucu sistem içerisinde dolaşmak ve ısıyı yoğunlaştırarak, kompresörde düşük basınçlı gaz ve yüksek basınçlı gaz olarak değiştirilir. Klima kompresörü soğutucu gazın giriş ve çıkışını kontrol edebilmek için valflere sahiptir. 

Kompresör Tahliye Vanası

Klima kompresörleri, basıncın düzenlenmesi için tahliye vanasına sahiptir. Sistem boşaltma basıncını aştığında valf otomatik bir şekilde devreye girer ve basın düşünceye kadar açık kalır.

Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

 Aracınızın klima kompresöründe bir arıza meydana gelmişse anlayabilmeniz için usta olmanıza gerek yoktur. Aracınızın klima sisteminden gelen sesler sizin anlamanıza yeterlidir. Ancak sesler anlaşılmayacak düzeydeyse bu durumda aşağıdaki hususlarda arızayı tespit edebilmeniz için değerlendirilebilir.

  • Aracın bilyelerinden ses gelir. Bu ses ıslık şeklindedir.
  • Klimanızı açtığınızda müşür soketinden ses gelebilir.
  • Aracın motor bölümünden aşırı sesler gelebilir.
  • Motorda sürtünme sesi hissedebilirsiniz.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sesler fark edildiğinde dikkatli olmak gerekir. Bunun için kullandığınız aracı iyi tanıyor olmanız gerekir. Klima kompresörü arızasının erken tespit edilmesi ise daha büyük zararların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Kompresör ve Sesler

Kompresör arızasında ses önemli bir faktördür. Şayet şikayetiniz bu yöndeyse bu durumda test etmeniz faydalı olacaktır. Eğer aracınızı belli bir hızda kullanırken ses geliyorsa ancak farklı hızda kullandığınızda ses kesiliyorsa bu durumda kompresör arızalı değildir. Bu tarz sesler genelde kayışlardan gelen seslerdir ve değiştirmeniz yeterli olacaktır.  Aracın debriyajından gelen sesler ise fark edilmesi en zor olanlardır, çünkü kavrama kompresöre yakın olduğundan dolayı gevşek bir vida bile gürültülü bir ses çıkartabilir.

Sonuç olarak toparlarsak klima kompresörünün arızalı olduğunu anlayabilmek için dikkatli olunması gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.05.2021

Rotil Nedir, Rotil Ne İşe Yarar

08.10.2020

Ateşleme Bobini Nedir

21.06.2022

Çalınan ve Pert Araç Sigortası Ödemesi Nasıl Yapılır

27.06.2022

Ehliyet Bulundurmama Cezası Nedir