Katalitik Konvertör Olmadan Araç Kullanılabilir mi

ABONE OL
Katalitik Konvertör Olmadan Araç Kullanılabilir mi

1975 yılından sonra üretilen araçlarda katalitik konvertör bulunur. Katalitik konvertör, zararlı kimyasalları ve toksinleri çevre dostu haline getirir. Bazı insanlar, yakıt verimliliğini azalttığı için arabalarını katalitik konvertör olmadan kullanmayı tercih edebilir. Ancak aracınızı katalitik konvertör olmadan kullanmak yasal değildir.  

Katalitik Konvertör Olmadan Araba Kullanmak Mümkün mü?

Aracınızı katalitik konvertör olmadan kullanmak bir sorun yaratmayacaktır. Ancak bu kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Bu durumun en büyük sıkıntısı yaptığınız işlemin yasal olmamasıdır. Yani bu şekilde araçla seyehat ederken polis tarafından çevrilirseniz para cezası ödemek zorunda kalırsınız.

Çevreyi Korumalısınız

Katalitik konvertör mekanik bir parça olduğu için zamanla hasar görebilir, dolayısıyla hasarlı olan parça, aracın çevreye daha fazla zarar vermesi demektir. Sonuç olarak aracınızın çevreye zarar vermesini istemiyorsanız hasarlı ya da tıkalı olan katalitik konvertör’ü mutlaka tamir ettirmeniz gerekir.

Motor Ömrünü Etkiler

Arızalı bir katalitik konvertör motora çok fazla güç binmesini sağlar. Konvertör çalışmıyorsa veya tıkanırsa aracın çekişi düşer ve en kötü durumda çalışmaz. Bu da motora zarar verebilir ve ömrünü kısaltabilir.

Her ne kadar katalitik konvertör kullanılması tavsiye ediliyor olsa da bazı insanlar bunu yapmayabiliyorlar. Çünkü katalitik konvertörün olmamasının bazı dezavantajları vardır.

Katalitik Konvertör Sökülürse Araç Muayeneden Geçer mi?

Katalitik konvertörünüzü devre dışı bırakırsanız bu durumda aracın kontrol panelinde motor ışığı yanıp sönecektir. Bu da aracınızın muayeneden geçemeyeceği anlamına gelir. 

Katalitik konvertörün görevi egzozdan çıkan zararlı gazların zararsız hale dönüştürülmesini sağlamaktır. Dolayısıyla katalitik konvertörün hava kirliliğini önlemedeki etkisi çok büyüktür. Bu da araç muayenesinde dikkat edilen bir konudur. Eğer aracınızda katalitik konvertör yoksa aracınızın muayeneden geçebilmesi söz konusu olmayacaktır. Katalitik konvertör olmadan kullanılmaya çalışan bir aracın sahibine 1.546 TL para cezası uygulanmaktadır.

Katalitik konvertör, otomobilin kesintisiz yakıt kullanmasına olanak tanır. Sentetik yakıtlardaki kurşun, bazı malzemeler için toksiktir ve bunların çalışmasını engeller. Katalitik konvertörü arabanızdan söktüğünüzde ise daha fazla yakıt tüketmiş olursunuz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.09.2022

Araç Hararet Yaparsa Nasıl Müdahale Edilmeli

09.03.2021

Turbolu Araçlar Nasıl Güçlendirilir

28.05.2021

İlk Trafik Sigortası Ne Kadar Tutar

28.04.2021

Kızdırma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır