Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Türüne İhtiyacınız Var

ABONE OL
Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Türüne İhtiyacınız Var

Karavan kullanmak ve karavanla tatil yapmak çoğu kişinin ilgi duyduğu ve hayalini süslediği bir seyahat şeklidir. Bu istek çok küçük yaşlardan itibaren başladığı için zaman içerisinde sürücü adaylarının ve sürücülerinde karavan aldıklarında hangi ehliyete sahip olmaları gerektiğini düşündürmüştür. Bu makalemizde bizde buradan yola çıkarak karavan kullanmak için gerekli olan ehliyet sınıfının hangisi olduğunu açıklayalım istedik.

Karavan İçin Gerekli Olan Ehliyet Sınıfı Nedir?

Karavan kullanabilmek için ayrı bir ehliyet sınıfı yoktur. Ama bu sahip olduğunuz ehliyetle kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Bir karavan kullanabilmek için ehliyetinizin yeterliliği karavanın ağırlığıyla orantılı olmak zorundadır. Örneğin B sınıfı ehliyetiniz varsa karavanınızın ağırlığının 750 kg’ı geçmemesi gerekiyor. Bu tip karavanlar çekme karavan olarak nitelendirilir ve sahip olduğunuz aracınızın arkasına bağlanarak çekilir. 750 kg’dan daha ağır karavanlarda ise ehliyetinizin yükseltilmesi gerekir.

B sınıfı ehliyetiniz varsa ve ehliyetinizi 1997 yılından sonra almışsanız o zaman şunları yapabilirsiniz:

  • Ağırlığı 3,5 tona veya 3.500 kg’ a kadar olan herhangi bir aracı kullanabilirsiniz.
  • Römorkun ve onu çeken aracın toplam ağırlığı 3.500 kg'dan azsa, 750 kg’dan daha ağır bir römork çekmenize izin verilir.

Karavan Kullanma

  • Karavan kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör genişlik ve uzunluktur. Çekilecek olan karavan maksimum olarak 2,55 metre olmalıdır. Karavanın ağırlığı 3,500 veya altında ise bu durumda aracın uzunluğu en fazla 7 metre olmalıdır.
  • Karavan sürerken dikkatli olmalı ve aracın yanlarını arkasını iyi kontrol etmelisiniz. Araçla kesinlikle ani hareketler, şerit değişikliği yapmamalı ve yolculuk esnasında öndeki araçla aranızda mesafe bulundurmanız gerekir. karavanınızla seyahate çıkmayı planlıyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken şey lastikleri olmalıdır. Lastikler karavanın yola tutunmasını sağlayacağından dolayı kötü bir lastikle yola çıkmak tehlikeli olacaktır.
  • Karavanla hız sınırına mutlaka uymalısınız. Otomobilinizi kullandığınız hızla karavanınızı kullanamazsınız. Bunun için özellikle şehir dışındayken hız kurallarına dikkat etmelisiniz.
  • Çektiğiniz karavanda asla yolcu taşımamalısınız.
  • Karavanda fren sistemi bulunmuyorsa aracınızın yarısı ağırlığında olmasına dikkat etmelisiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden öğrenebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.04.2021

Hız Sabitleme Arızası ve Belirtileri

14.06.2023

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var mı

27.12.2021

Otomobil Isıtma Sisteminin Bakımı

12.05.2022

CE Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, CE Sınıfı Ehliyet Nedir