Isıtmalı Koltuk Nedir

ABONE OL
Isıtmalı Koltuk Nedir

Isıtmalı koltuklar otomobillerde lüks bir ürün olarak düşünülür ve üst sınıf otomobillerde bulunur. Isıtmalı koltukların arkasındaki teknoloji, elektrikli battaniyelerde, saç kurutma makinelerinde, su ısıtıcılarında ve ısı üretmek için elektrik kullanan diğer cihazlarla benzerdir.

Isıtmalı koltuklar, direnç işlevi gören uzun bir malzeme şeridi olan bir ısıtma elemanı tarafından desteklenir. Bir direnç elektrik akımına direnir. İçinden elektrik akımı geçtiğinde, enerji ısıya dönüşür, bu da koltuğun içinden geçerek sürücüyü ısıtır.

Isıtmalı Koltuk Nasıl Çalıştırılır?

Arabanızdaki ışıklarda olduğu gibi, ısıtmalı koltuklar da röle adı verilen bir tür anahtarla kontrol edilir. Röle, küçük bir elektrik akımının büyük olanı kontrol etmesini sağlar.

Koltuk ısıtıcısını açmak için düğmeyi çevirdiğinizde ya da düğmeye bastığınızda röledeki bir bobinden küçük bir akım geçer. Bobinden akım geçtiğinde, anahtarı kapalı çeken bir manyetik alan oluşturur. Bu, aküden koltuk minderi ısıtma elemanına elektrik göndererek devreyi tamamlar. Bazı otomobillerde koltuk ısıtıcısını açtığınızda duyabileceğiniz klik sesi, rölenin kapanmasından kaynaklanır.

Sensörler Sizi Nasıl Güvende Tutar?

Koltuk minderi ne kadar uzun süre açık kalırsa o kadar sıcak olur. Çok uzun süre açık kalırsa, oturmak rahatsız edici hatta tehlikeli bile olabilir. Örneğin aracın koltuğunun yanmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek için koltuk ısıtıcısında termostat bulunur. Termostat sıcaklığı ölçer. Belli bir sıcaklığa ulaştığında, sinyal göndererek koltuk biraz soğuyana kadar röleyi otomatik olarak kapatır.

Bu noktada termostat röleyi tekrar açar. Isıtmalı koltuklarda kontrolü sağlayabilmek için azaltma ve yükseltme ayarı bulunur.

Arızalı Isıtmalı Koltuk

Arızalı koltuk ısıtmasıyla ilgili problemler genelde koltuk ısıtma elemanlarından birinden meydana gelir. Bu da ister istemez koltuğun sökülmesine neden olacaktır. Arızalı ısıtma koltuklarının tamiri mutlaka profesyonel tamirciler ya da serviler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde sisteme komple zarar verilebilir.

Koltuk ısıtma sistemi eskiden lüks olarak görülüyor olsa da günümüzde artık ihtiyaç haline gelmeye başlamıştır. Yeni nesil birçok araçta koltuk ısıtma sistemi bulunur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.05.2022

Antalya Kumluca Sürücü Kursları - Kumluca Ehliyet Kursları

21.10.2021

Arabadan Garip Ses Çıkması Neye İşarettir

25.10.2021

Kaç Motosiklet Türü Var? Hangileri Nerelerde Kullanılıyor

30.11.2021

Beyoğlu Sürücü Kursları - Beyoğlu Ehliyet Kursları