Geçici Ehliyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır

ABONE OL
Geçici Ehliyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır

Ehliyetini yenileyen, kaybeden ya da farklı bir sınıfa geçmek isteyenlerin belgeleri hemen verilmeyeceğinden dolayı mağdur olmamaları adına kendilerine Nüfus Müdürlüğü tarafından geçici ehliyet belgesi verilir.

Adından da anlaşılacağı gibi geçici ehliyet ile araç kullanılabilir. Ancak belgenin kullanım süresi vardır.  Bu belgeye sahip olan bir sürücü istediği zaman aracıyla şehir dışına çıkabilir. Resmi bir belge olduğundan dolayı gerçek bir ehliyet belgesinden hiçbir farkı yoktur. Bu belge üzerinde barkod ve karekod numarası bulunur. Olası bir trafik çevirmesinde polis belgeyi doğrulamak istediğinde bu kodu okutarak doğrulayabilir.

Geçici Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

Geçici ehliyet belgesini alabilmek için öncelikli olarak Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekir. Müdürlük gerekli olan belgeyi hazırlayarak size temin edecektir. İsteğe bağlı olarak geçici ehliyet belgesi e-devlet üzerinden de barkodlu olarak alınabilir.

Geçici Sürücü Belgesi Kaç Gün Geçerli?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi bu belge geçici olarak verilir. Belgenin düzenlenme tarihinden itibaren 30 gün boyunca geçerliliği vardır. Sürücü belgesini 30 gün içerisinde teslim alırsa belgede geçerliliğini kaybeder. Genel bir ortalama olarak konuşacak olursak geçici belge 1 hafta içerisinde yeni belgeyle değiştirilir.

İlk Defa Ehliyet Alanlar Geçici Belge İle Araç Kullanabilir mi?

Geçici ehliyet belgesi her ehliyet sahibi için aynı derecede geçerlidir. Bunun için ilk kez ehliyet almış olanlarda bu belge ile araç kullanabilirler.

Geçici Belge Nasıldır?

Geçici belgenin sağ üst bölümünde biyometrik fotoğrafınızın yer aldığı bir bölüm bulunur.

Kimlik bilgileriniz sırasıyla şöyle yazılıdır.

Soyadınız:

Adınız:

Doğum Tarihi ve Yeri:

Veriliş tarihi:

Ehliyetler Ne Zamana Kadar Geçerlidir?

Ehliyetlerin veriliş süreleri birbirinden farklıdır. Bunun için herkes kendilerine ait olan belgelere göre yeniden ehliyetlerini yenilemek zorundadır. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl boyunca kullanılabilir. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu sürelerin sonunda mutlaka yenilenmesi gerekir. Yenileme işleminde ise yeniden sürücü kursuna gitmek gerekmez. Yapılması gereken şey ise sağlık raporu alınmasıdır. Sağlık raporunda eğer ehliyetin yenilenmesine dair herhangi bir problem yoksa bu durumda yeniden alınabilir. Ancak ehliyet almaya engel bir durum oluşmuş ise o zaman ehliyet alınamaz.

Ehliyet hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.04.2022

Dik Yokuşta Araç Kullanımı Nasıl Olmalıdır

04.07.2022

Cam Filmi Nasıl Sökülür, Cam Filmi Nasıl Temizlenir

24.01.2022

Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar

03.02.2022

Antifriz Ne Zaman Değişir