Gaz Kelebeği Neden Arızalanır

ABONE OL
Gaz Kelebeği Neden Arızalanır

Gaz kelebeği, motora akan havayı kontrol eden hava giriş sisteminin önemli bir parçasıdır. Motora girmesine izin verilen hava miktarı kelebek vana tarafından kontrol edilir. Kelebek vana, elektronik olarak kontrol ediliyorsa kablo veya tel aracılığıyla gaz pedalı tarafından kontrol edilen döner düz bir vana şeklindedir. Pedala basıldığında, manifold daha fazla hava akışı sağlamak için gaz kelebeği gövdesini açar. Motorun mükemmel yakıt ve hava dengesini sağlamak için sensörler bulunur.

Peki, bu mükemmel uyumun bozulmasına neden olan nedir?

Muhafazada pislik, birikerek hava akışıyla ilgili sorunlara neden olabilir. Koklaşma olarak bilinen, havanın seyahat etmesi için normalde sorunsuz olan servis, pislikle dolar ve bir dengesizlik yaratır. Bu, kelebek vananın sıkışmasına neden olabilecek mükemmel hava ve yakıt karışımını kesintiye uğratır. Sıkışmış bir valf durmaya neden olabilir. Bu nedenle aracınız için iyi bir hava filtresine sahip olmanız önemlidir.

Yeni bir filtre, kelebek vananın yüzeyinde kir birikmesini önlemeye yardımcı olur. Kötü rölanti veya durma noktasına gelirken tekleme, gaz kelebeği gövdesiyle ilgili bir sorunun olabileceğinin başka bir işaretidir. Spektrumun diğer ucunda, emme sisteminde izin verilen çok fazla hava nedeniyle aşırı yüksek bir rölanti oluşabilir. Bazı enjeksiyonlu araçlarda, elektronik gaz kelebeği kontrolü, gaz kelebeği performansını izler. Bu sistemle ilgili herhangi bir sorun, kontrol motoru ışığını tetikleyecektir.

Birikmeyi önlemek ve gaz kelebeği gövdesini elinizden gelen en iyi şekilde korumak için, bir hava emiş servisi ve yakıt enjeksiyonu yıkaması yaptırılması önerilir. Bu, karbon birikintilerini ve biriken kiri temizler.

Çift Yollu Emme Manifoldu Nedir?

İçten yanmalı motorların ihtiyacı olan hava miktarının doğru bir zamanda verilmesi çok önemlidir. Klasik otomobillerde kullanılan emme manifoldunun tasarımı sabittir. Hava direkt olarak silindirlere gönderilir ve havanın manifold içerisinden geçtiği kanallar sabit kalır.Çift yollu emme manifoldunda ise havanın geçişi uzun yol ve kısa yol şeklinde değiştirilir. Havanın manifolddaki yanma odasına geçişi sırasında ortaya çıkan basınç değişimi, subapların açılıp kapanmasıyla oluşan dalgalar havanın yanma odasına geçişini de etkiler. Yani hava geçiş kanal boyu değişirse, dalganın yapısı da değişiyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.06.2020

Siirt Sürücü ve Ehliyet Kursları

19.11.2020

Arabanın Çakmağı Çalışmıyor Nasıl Düzeltilir

25.07.2023

Motosiklet Sınavı Nasıl Yapılır

08.03.2022

Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalı