Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır

ABONE OL
Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır

İster acemi bir sürücü olun isterseniz usta bir sürücü, aracın direksiyonuna geçtiğinizde dikkat etmeniz gereken birtakım önemli hususlar vardır. Bu hususların temelinde can güvenliği olduğundan dolayı hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerekir. 

Bu hususların en başında fren mesafesinin nasıl hesaplandığı gelir?

Fren Mesafesi Nedir?

Fren mesafesi hareket halinde giderken önünüzdeki aracı hangi aralıkla takip etmeniz gerektiğini belirten bir durumdur.

Fren mesafesini hesaplarken dikkate alınması gereken birtakım faktörler vardır. Örneğin yağmurlu ve karlı bir günde önceki aracı takip mesafeniz ile güneşli bir gündeki takip mesafeniz aynı değildir.

Reaksiyon Süresi

Araç kullanırken önünüze gelebilecek olan bir engel halinde frene basana kadar geçen süre reaksiyon süresi olarak açıklanır.

Durma Mesafesi

Reaksiyon aldıktan sonra aracın frenine basıp aracın durmasına kadar geçen süre durma mesafesidir. Yani engeli görüp frene basıp aracın duruncaya kadar geçen süredir.

Bir sürücünün reaksiyonu aracın hızıyla doğru orantılıdır, Yani kullanılan araç ne kadar hızlı olursa engeli fark etmekte o kadar geç olacaktır. Bir insanın araç kullanırken reaksiyon verme süresi yarım saniye ile iki saniye arasında değişiklik gösterir. Bunu bir örnekle açıklamamız gerekirse şöyle belirtebiliriz.

Saatte 90 kilometre hızla giden bir araç 1 saniye içerisinde 25 metre yol gider. Eğer reaksiyon süresi 1 saniye olursa bu durumda sürücünün engeli fark edip frene basana kadar uzaklık zaman 25 metredir. 90 km hızla giderken önünüzdeki araçla aranızdaki mesafe 25 metreden az ise bu durumda öndeki araca çarpmanız kaçınılmaz olacaktır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz hususları formülle açıklayacak olursak şöyle belirtebiliriz.

  • Reaksiyon Mesafesi = Araç Hızı x Reaksiyon Süresi / 3,6
  • Fren Mesafesi = Araç Hızının Karesi / 250 x Sürtünme Kat sayısı
  • Durma Mesafesi = Reaksiyon Mesafesi + Fren Mesafesi

Takip Mesafesi

Önünüzde giden bir aracı güvenli bir şekilde takip etmek istiyorsanız aranızda mutlaka durabileceğiniz kadar mesafe bırakmanız gerekir. Biz her ne kadar yukarıda formülü belirtmiş olsak da aslında aranızdaki mesafeyi ne kadar çok bırakırsanız yolculuğunuzu da o kadar güvenli hale getirebilirsiniz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.06.2021

Kasko Sigortası Teklif Al

04.03.2021

2021 SRC Sınav Takvimi Nasıl

04.05.2021

ABS Hız Sensörü Arızasının Belirtileri Nelerdir

03.02.2021

Klima Arızasını Önlemenin 10 Yolu